Wpis z mikrobloga

#neuropa #mojkebabmojatwierdza

Cos tam poczytalem o ostatnich wydarzeniach i jestem dumny, ze wykop nauczyl sie, ze od wymierzania sprawiedliwosci sa niezalezne sady. Stwierdzenie to pada nader czesto, co musi cieszyc. Tak trzymac w nowym 2017 roku.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@avvar: Nie, ja tylko stwierdzam fakt. Można być zwolennikiem sądów państwowych, a jednocześnie uznawać je za zależne od kogoś, bez statolatrycznego zelotyzmu. Rzucanie frazesu o niezależności sądownictwa jest zaklinaniem rzeczywistości, choć rozumiem, że wielu zapiera się mocno przed przedstawioną konstatacją, bo z tego płynie prosty wniosek, że wbrew powszechnemu rozumieniu, państwowy sąd nie ma żadnego mistycznego pierwiastka, który pozwalałby uważać go za lepszy od innych form egzekwowania sprawiedliwości, a od
  • Odpowiedz
  • 0
@bh933901 to samo można powiedzieć o prywatnym - kto zapłaci więcej, dostanie więcej sprawiedliwości. I tak w koło Macieju. Państwowe sądy mogą być niezależne - pod warunkiem, że się politycy od nich o--------ą (najlepiej niech się o--------ą od 90% rzeczy, którymi się zajmują). Miarą niezależności sądownictwa jest poziom rigczu polityków.
  • Odpowiedz
@avvar: Sędziemu państwowemu też można posmarować. Jedyna różnica jest taka, że z usług sądu państwowego nie można zrezygnować, natomiast arbitraż odbywa się za zgodą obu stron i w przypadku, gdyby ktoś miał wątpliwości co do rzetelności wyroków wydawanych przez taki sąd, nie musi zgodzić się na branie w nim udziału.
  • Odpowiedz
  • 0
@bh933901 poza tym - osoba, do której kierowane jest roszczenie może się w kółko nie zgadzać na sąd i nici z dochodzenia swoich praw. Właśnie przez to, że sądy są państwowe można zagwarantować prawo do sądu - idziesz pod sąd i nie ma gadania.
  • Odpowiedz
@avvar:

arbitraż kryminalny? Kekam. Administracyjny? Kek. Arbitraż jedynie się nadaje do roszczeń prywatnoprawnych.

A napisałem coś przeciwnego? Właśnie dziwię się, że do sprawy kryminalnej OP chce angażować niezależny sąd.
  • Odpowiedz
  • 0
@bh933901 xD trochę śmieszne te Twoje wypowiedzi - rozumiem, o co Ci chodzi, ale piszesz to w taki sposób, że wychodzi strasznie zadufanie i arogancko. Tak, do sprawy kryminalnej sąd musi być niezależny - w ten sposób decyduje o czyjeś winie lub jej braku a także o pakowaniu za kraty.
  • Odpowiedz