Aktywne Wpisy

jmuhha +44
Tak wygląda „skandynawskie drewno” w praktyce.
Ładne z wierzchu, a w środku… papier. Symbol naszych czasów
Ładne z wierzchu, a w środku… papier. Symbol naszych czasów
źródło: 1000021897
Pobierz
MonazoPL +87
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: santander 1060
Pobierz

Witam,
mam do was pytanie, mianowicie jakiś czas temu zacząłem przerabiać książki Kyla Simpsona YDNJS. Wszystko grało i buczało, aż do tego momentu. Dzisiaj zacząłem asynchroniczność i wydajność, i za cholerę nie wiem o co chodzi i po co to w ogóle. Znaczy już wiem, że asynchroniczność lepsza, że wykonywanie kodu w tle, brak czekania aż się wszystko wykona, ale jak do tej pory w js to z takich większych projektów zrobiłem grę w wisielca i naprawdę prosty kalkulator, i za bardzo nie mogę tego nigdzie dopasować, i jeszcze jakieś żądania AJAX'owe (do tej pory brak jakiejkolwiek styczności z framworkami i AJAX'em). No i zastanawiam się czy porzucić to teraz, bo na razie jest to dla mnie czarna magia (i jeszcze te żądania AJAX'owe) i brać się za następną książkę. Jak jest u was z tą asynchronicznością? Często z niej korzystacie? Są do tego jakieś wzory tak jak do modów, albo framworki? A może macie jakieś korzystniejsze i jaśniejsze kursy? Bo autorowi omówienie tego problemu zajęło z połowę książki (to jest z jakieś 120 stron) ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Asynchroniczność, wywołania zwrotne, obietnice, i rozdział 4 generatory wprowadzone w ES6. Razem 158 stron.
window.document.onready = function() {}
$('button').click(
asynchroniczność kładzie prawie każdego na początku. Ja lubię tłumaczyć, że w miejscu, gdzie deklarujesz jakieś działanie asynchroniczne, to w momencie wykonywania, gdy normalnie javascript leci linijka po linijce (synchronicznie) i trafia na działanie asynchroniczne to nie czeka na jego wykonanie tylko leci dalej. Można powiedzieć, że w kodzie NIE WYKONAŁEŚ jakiejś pracy/działania, tylko ją ZLECIŁEŚ. Synchronicznym działaniem było ZLECENIE wykonania pracy, która wykona się gdzieś
Ogólnie gdybym miał tłumaczyć asynchroniczność, to
1. masz na swojej stronie przycisk np. "Pobierz dane"
2. na swojej stronie masz
Dodatkowo asynchroniczność można potrenować w Node.JS robiąc np. obsługę bazy danych czy nawet odczyt danych z pliku.