Wpis z mikrobloga

Czy da się w miarę bezboleśnie przejść z #linux #debian 32-bit na debian 64-bit? partycje mam podzielone jak na obrazku, raczej wchodzi w grę tylko reinstalacja debiana. Jak zrobić to żeby najlepiej zachować wszelkie ustawienia/programy/etc?

Czy da się postawić obok np. elementary os tak żeby korzystać z tych samych programów? Oddzielna partycja dla /usr i /home wystarczy? Dobry trop czy mimo wszystko nie będzie to tak piękne?
a8110aac8b - Czy da się w miarę bezboleśnie przejść z #linux #debian 32-bit na debian...

źródło: comment_3KvxiOHnRvEfQBXeUuP0dQZJYFPztEHY.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@a8110aac8b: Instalujesz system na sda1 z formatowaniem, a sda6 ustawiasz na /home bez formatowania. Tworzysz użytkownika o takiej samej nazwie co poprzednio. Instalujesz programy, które miałeś, ustawienia powinny zostać takie jakie miałeś.
  • Odpowiedz
@a8110aac8b: szczerze mówiąc to nie wiem jak przejść najmniej bezboleśnie, natomiast powiem Ci jak ja przechodzę co jakiś czas na inne wersje. Napisałem sobie skrypt (w Pythonie), który, po uruchomieniu, instaluje mi ulubione programy, usuwa dziadostwo, ustawia co trzeba (np. Apache) i tyle. I taki skrypcik, na nowej instalce odpalasz w terminalu i po 10 minutach masz wszystko ustawione jak trzeba. Polecam każdemu taki skrypcik mieć gdzieś na pendrajwie.
  • Odpowiedz
@benyowsky: dalej to nie rozwiązuje ustawień. Najprościej chyba będzie przekopiować moje pliki z /home, zaorać wszystko (może zostawić partycje /home) i stawiać wszystko na nowo. Nic się nie będzie gryzło dzięki temu, ale będę musiał stracić czas na drivery, podłączanie kont mozilli, mail, etc.

@JollyGiant: czy jak przeniosę /etc,/var,/home to nie będą mi się robić jakieś syfy w ustawieniach, brak skrótów w menu i takie tam? czy lepiej to jednak
  • Odpowiedz
@a8110aac8b: tylko bunarki są 64bit configi w etc i dot files w home są te same nic się nie będzie gryzło. Najlepiej to zrobić dużo kopii całego dysku jeśli masz miejsce. Jeżeli nie masz to zainstaluj 64bitowy system z boku i prężność config po configu ze starej instalki a na koniec zaorz to co zostanie
  • Odpowiedz
@a8110aac8b: Ja bym nie brał starych /etc i /var jak leci. /home może być. Po reinstalacji powydłubuj kluczowe pliki z /etc i /var i wstaw je w odpowiednie miejsca.
  • Odpowiedz