Wpis z mikrobloga

Muszę umieć robić ładne rzeczy sam żeby znaleźć pracę jako backendoweic(php)? Wiadome, że html i css to podstawa i trzeba znać. Powiedzmy, że ogarniam wystarczająco, żeby brać się za backend, znam też podstawy jQuery , coś tam w w SASS pisałem, ale nie korzystałem więc się zapomniało, no i Bootstrapa przy okazji próbuję używać. Problem jest taki, że front mnie nie interesuje, nie lubię się bawić designem i nie mam też do tego smykałki, a wszystko co zrobię od zera wygląda jak gówno ( ͡° ʖ̯ ͡°). Powinienem zacząć się przejmować czy cisnąć dalej backend?

#naukaprogramowania #backend #php
  • 2
@mizeriowy zależy czy wolisz robić front, backend czy co innego. Bzdurą jest że znajomość html i css to podstawa. Jak chce sie robić front czy apki webowe to tak, trzeba znać. Backend to backend i liczy się to jak ogarniasz dany język i techmologie. Praktykuj, naucz się jakiegoś języka i pisz w nim. Nie wiem czemu wybrałeś php, ale ok. Ze swojej strony na start polecam jakiegoś pythona czy jave choć to
Ja piszę o backendzie. Nie chciałbym się za bardzo zagłębiać we front bo mnie nudzi, tylko właśnie zastanawiam się na ile musiałbym go znać jako człowiek od backendu. A czemu php? Popularność, szybkość, no i to, że język chyba mocno się poprawił i wciąż mocno się rozwija. Pythona też się kiedyś uczyłem(zanim zacząłem front, bardzo przyjemny), ale po lekkim ogarnięciu frontu stwierdziłem, że php będzie lepszym wyborem.