Aktywne Wpisy
Cześć, mam taką sprawę spadkową, która toczy się w sądzie.
Moja babcia prawie 87 lat ma dom, który należy mi się według prawa w jednej z części. Babci została aktualnie tylko jedna córka, która z nią mieszka w tym domu. Babcia z ciotką zagrała nie fair i przed wysłaniem pierwszego pisma przyszli do mnie i kazali mi się zrzec domu, bo uważali że mi się nic nie należy, co jest oczywistym kłamstwem. Po czym wystosowali pismo do sądu.
Przepychamy się już czwartym pismem z sądu między sobą. Sprawa stanęła na tym, że ja tam wnioskuję o ugodę na X kwotę, ale babcia twierdzi że nie ma z czego spłacić. Chociaż uwazam że to jest kłamstwo, bo żyją dosyć bogato, a córka jej tez także majętna, chociaż tutaj ciotka nie ma nic do rzeczy, bo wnioskodawczynią jest babcia.
To
Moja babcia prawie 87 lat ma dom, który należy mi się według prawa w jednej z części. Babci została aktualnie tylko jedna córka, która z nią mieszka w tym domu. Babcia z ciotką zagrała nie fair i przed wysłaniem pierwszego pisma przyszli do mnie i kazali mi się zrzec domu, bo uważali że mi się nic nie należy, co jest oczywistym kłamstwem. Po czym wystosowali pismo do sądu.
Przepychamy się już czwartym pismem z sądu między sobą. Sprawa stanęła na tym, że ja tam wnioskuję o ugodę na X kwotę, ale babcia twierdzi że nie ma z czego spłacić. Chociaż uwazam że to jest kłamstwo, bo żyją dosyć bogato, a córka jej tez także majętna, chociaż tutaj ciotka nie ma nic do rzeczy, bo wnioskodawczynią jest babcia.
To
W sumie posiadaczy samochodów i kierowców czeka aż dziesięć istotnych zmian. Począwszy od winiet a na karach skończywszy – o tym warto wiedzieć!
Wraz z zbliżającą się zmianą daty, coraz chętniej patrzy się na to co zmieni się w kolejnym roku. Za pewnik w przypadku kierowców możemy uznać ledwie kilka zmian, jednak w życie zostanie wprowadzonych kilka istotnych nowelizacji przepisów. Austriacki Automobilklub ÖAMTC przygotował z tej okazji specjalne zestawienie zmian:
Zdjęcia z fotoradarów będą mogły zostać wykorzystane przy karaniu następujących wykroczeń: rozmowa przez telefon bez użycia zestawu samochodowego, niedozwolony przewóz osób, niezapięcie pasów bezpieczeństwa, brak należytego zabezpieczenia dziecka w samochodzie. W przypadku motocykli i innych pojazdów także jazda bez kasku, czy transport osób w niedozwolony sposób motocyklem lub motorowerem. Na razie nie wiadomo od kiedy nowy przepis będzie obowiązywać.
Udaremnienie dalszej jazdy przy nadmiernym przekroczeniu dozwolonej prędkości. W przypadku zatrzymania, policjanci będą mieli prawo zabrać delikwentowi kluczyki czy założyć blokadę na koło. Od jakiej prędkości należy się liczyć z tą karą pozostaje na razie kwestią do uzgodnienia.
Alko-Lock: kierowcom przyłapanym na jeździe na podwójnym gazie zostaną zamontowane w samochodach specjalne urządzenia, które uniemożliwią im jazdę po pijanemu. Od 1 września 2017 system Alko-Lock będzie testowany przez 5 lat.
Zmiany nie ominą także świeżo upieczonych kierowców – wraz 1 lipca 2017 okres próbny dla każdego nowicjusza z zgodą na prowadzenie pojazdu zostaje wydłużony do 3 lat. Dodatkowo, jeśli młody kierowca zostanie przyłapany w tym czasie na korzystaniu z telefonu, okres próbny jest wydłużany o kolejny rok a sam delikwent musi udać się na dodatkowy kurs.
Dofinansowanie na zakup samochodu elektrycznego – od marca 2017 roku można na terenie całej Austrii ubiegać się o dotację na zakup elektrycznego auta. Jej maksymalna wysokość to 4.000 Euro.
Od 1 marca 2017 będzie można prowadzić samochody ciężarowe z napędem elektrycznym i masą nie przekraczającą 4.250 Kg (z uwagi na ciężkie baterie) mając kategorię B prawa jazdy. Wcześniej należy się jednak udać na specjalny kurs, który kończy się adnotacją w prawie jazdy.
Zarządzenie regulujące ceny na stacjach – jego czas obowiązywania zostaje wydłużony do końca 2019 roku. Przypomnijmy – w myśl przepisów paliwo na stacjach może podrożeć w ciągu dnia tylko raz o godzinie 12. Obniżki cen są dozwolone przez całą dobę.
Nowy znak – wszędzie tam, gdzie pojawi się tabliczka z wtyczką będzie dozwolony postój, parkowanie i ładowanie samochodu elektrycznego.
Ceny winiet wzrosną w przyszłym roku o 0,8%. Przez wzgląd na inflację wrosną też taryfy dla samochodów do 3,5 tony oraz ceny na odcinkach ze specjalną winietą (tzw. Sondermautstrecken). W Wiedniu oraz Klagenfurcie w górę powędrują również ceny biletów parkingowych.
Począwszy od grudnia 2017 będzie można alternatywnie obok normalnych klejonych na szybę korzystać z tzw. winiet wideo. W związku z automatycznym odczytem numeru rejestracyjnego, problemy z już wykupioną wcześniej winietą przy zmianie tablic rejestracyjnych przejdą do historii.
#kierowcy #samochody #przepisydrogowe #drogi #austria #przepisy