Aktywne Wpisy
open_or_die +2093
Moja wieś nie zawiodła xD
Na 330 mieszkańców tylko 1 osoba oddała głos na kandydata z listy KO i bylem to ja xD
#wybory
Na 330 mieszkańców tylko 1 osoba oddała głos na kandydata z listy KO i bylem to ja xD
#wybory
tobaccotobacco +727
#wybory
Czapki z głów dla pracowni Ipsos, której exit poll niewiele się różni od obecnych wyników (piszę te słowa, gdy podliczonych zostało ponad 95% głosów). Dzięki ich rzetelnej robocie uniknęliśmy takiego festiwalu #!$%@?, jaki zafundowała Słowacji pracownia Focus raptem parę tygodni temu.
Czapki z głów dla pracowni Ipsos, której exit poll niewiele się różni od obecnych wyników (piszę te słowa, gdy podliczonych zostało ponad 95% głosów). Dzięki ich rzetelnej robocie uniknęliśmy takiego festiwalu #!$%@?, jaki zafundowała Słowacji pracownia Focus raptem parę tygodni temu.
Na pierwszy ogien poszedl niezawodny drozdzak, ktorego zawsze pieke jak mam malo czasu. Garnek troche za maly do ilosci ciasta ale to byla pierwsza proba.
Powiem tak... nigdy jeszcze nie udalo mi sie osiagnac takiej chrupkosci skorki jak za pomoca tego garnka.
Polecal... Old_Postman.
#chwalesie
Zrobiłbyś video z produkcji chleba :)
Piekarzem czeladnikiem jestem ale nie siedzę w zawodzie od kilku lat i chciałbym sobie przypomnieć co i jak.
Na jakim stole ugniatasz chleb?
W jakiej temperaturze i ile czasu chleb siedzi w piekarniku ?
Rozumiem że najpierw robisz rozczyn/zaczyn i czekasz? ile?
i podobnie jak kolega wyżej - zarzuć recepturą
Receptura na drożdżaka najprostsza na świecie. 600 g mąki pszennej (typ 650)
360 g wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
Wyrabiać 10-15 minut. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie "odgazować", uformować bochenek, przełożyć na oprószony mąką papier do pieczenia i odstawić na 45 minut. Po tym czasie przełożyć z papierem do nagrzanego garnka (250C). Zmniejszyć temperaturę do 220C i
Czy po garowaniu (wyrośnięciu uformowanego bochenka) przy przenosinach do garnka nie psujesz tej gary? w sensie czy przenosiny nie powodują opadnięcia bochenka?
Nacinasz przed czy po wyrośnięciu ciasta?
Osobiście widziałbym ten chleb z ziarnami sezamu/dynii/słonecznik/mak/kminek.
Mąkę kupujesz w polskim sklepie? (chodzi o konkretny typ)
Nacinam tuż przed wsadzeniem do piekarnika aby nacięcia się nie zasklepiły.
Mąkę pszenną kupuję angielską z Allisona (White Strong Bread Flour) a pełnoziarniste i razowe w polskich sklepach bo z angielskich mi nie wychodziło pieczywo jakie chciałem.
Pieczenie chleba to fajne pole do eksperymentów, trzeba mieć tylko czas i chęci :) do ostatniego chleba jaki piekłem (kilka lat temu) dodawałem dwie łyżki miodu płynnego (do ciasta). Był rewelacyjny.
Aha czy garnek żeliwny czymś smarujesz przed włożeniem do nań ciasta? olej? oliwa?
Postman: ten cukier wydaje się zbędny, ja wyrzuciłem każdy cukier-kryształ z moich przepisów i niczego nie straciłem.
masz tutaj fajną instrukcję. Z tego przepisu piekłem. Dawno go już znalazłem i piekłem ten chleb bez garnka. No a teraz z garnkiem.
Przepis
@tptak: Może i tak. Spróbuję bez. W sumie to tylko do tego chleba dawałem cukier.
Odpowiadając na twoje pytanie:
Tak, mało cukru jem, tylko tyle ile jest zawarte w produktach. Herbatę rzadko słodzę a jak już słodzę to xylitolem lub miodem.