Wpis z mikrobloga

Hej #bojowkapiekarska patrzcie co mi wyskoczylo z piekarnika, a raczej z garnka zeliwnego. Dostalem takowy pod choinke wiec trzeba go bylo wyprobowac.

Na pierwszy ogien poszedl niezawodny drozdzak, ktorego zawsze pieke jak mam malo czasu. Garnek troche za maly do ilosci ciasta ale to byla pierwsza proba.

Powiem tak... nigdy jeszcze nie udalo mi sie osiagnac takiej chrupkosci skorki jak za pomoca tego garnka.

Polecal... Old_Postman.

#chwalesie
OldPostman - Hej #bojowkapiekarska patrzcie co mi wyskoczylo z piekarnika, a raczej z...

źródło: comment_MmJ5JB6IlFT6YOc1Skxfsf7jypEiajgP.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
@Old_Postman: odgazować w sensie nakłuć?

Czy po garowaniu (wyrośnięciu uformowanego bochenka) przy przenosinach do garnka nie psujesz tej gary? w sensie czy przenosiny nie powodują opadnięcia bochenka?

Nacinasz przed czy po wyrośnięciu
  • Odpowiedz
@Namarin: Odgazować czyli kilka razy nacisnąć pięścią albo palcami. Ja przed formowaniem bochenka do ostatniego wyrośnięcia składam go jeszcze "w koperte" aby zamknąć jak najwięcej powietrza.

Nacinam tuż przed wsadzeniem do piekarnika aby nacięcia się nie zasklepiły.

Mąkę pszenną kupuję angielską z Allisona (White Strong Bread Flour) a pełnoziarniste i razowe w polskich sklepach bo z angielskich mi nie wychodziło pieczywo jakie chciałem.
  • Odpowiedz
@Old_Postman: Dzięki za odpowiedzi :)

Pieczenie chleba to fajne pole do eksperymentów, trzeba mieć tylko czas i chęci :) do ostatniego chleba jaki piekłem (kilka lat temu) dodawałem dwie łyżki miodu płynnego (do ciasta). Był rewelacyjny.
  • Odpowiedz
@Namarin: Polecam garnek żeliwny, z nim wszystko staje się banalnie proste i smaczniejsze. Ja resztę chlebów, za namową mirków, piekę na kamieniu do pizzy :) No i bawię się z zakwasem, ale drożdżakami też nie gardzę :)
  • Odpowiedz
@Namarin: To zależy jakie jest ciasto. Trochę się zawsze rozlewa ale temperatura którą oddaje kamień sprawia, że chleb wyrasta szybciej i do góry. Dostaje niezłego kopa na starcie.
  • Odpowiedz
@Namarin: garnka niczym nie smaruje ciasto kłade na papierze i w momencie gdy przychodzi czas na zdjęcie przykrywki wyjmuje również papier aby się dopiekł cały bochenek.

masz tutaj fajną instrukcję. Z tego przepisu piekłem. Dawno go już znalazłem i piekłem ten chleb bez garnka. No a teraz z garnkiem.

Przepis

@tptak: Może i tak. Spróbuję bez. W sumie to tylko do tego chleba dawałem cukier.
  • Odpowiedz
@Namarin: cukier można zastąpić niczym. Miód i słód to dla mnie składniki smakowe, cukier to odżywka dla żyjątek. Jak nie dodamy, zjedzą co innego. Zejdzie im troszkę dłużej, ale chleb na tym nie straci. Jeśli zaś damy im za mało czasu z cukrem, sami go będziemy żryć. Mało cukru jesz?
  • Odpowiedz
@tptak: Miód dodaję właśnie jako walor smakowy i tylko z tego względu go dodaję bo zmienia delikatnie posmak chleba.

Odpowiadając na twoje pytanie:

Tak, mało cukru jem, tylko tyle ile jest zawarte w produktach. Herbatę rzadko słodzę a jak już słodzę to xylitolem lub miodem.
  • Odpowiedz