Wpis z mikrobloga

Wczoraj zrobiłem śledzie na święta.
Przepis to:
ok kilograma śledzi a'la matias
marynata octowa:
100 ml octu
400 ml wody
4 łyżki stołowe cukru
kilka talarków cebuli
marynata olejowa:
400 ml oleju
jedna mała cebula
pół papryki czerwonej
dwa ząbki czosnku
łyżka suszonego oregano

Śledzie moczymy w wodzie ok 30 minut, w tym czasie przygotowujemy marynatę octową przez połączenie składników i gotowanie jej przez 5 minut. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy śledzie na 2-3 centymetrowe paski. Przechodzimy do przygotowania zalewy olejowej. Kroimy cebulę w piórka, paprykę w cienkie paski, czosnek na cienkie plasterki, dodajemy do oleju i mieszamy z łyżką oregano. Śledzie wrzucamy do zalewy octowej na ok 24h i zostawiamy w lodówce. Przez te same 24h zalewa olejowa nabiera smaku dodatków, których do niej wrzuciliśmy. Po 24h śledzie przekładamy z zalewy octowej do olejowej warstwami, posypując grubo zmielonym pieprzem co każdą warstwę. Po odstaniu nocy w lodówce śledzie są gotowe do #!$%@?.
Scaryfog - Wczoraj zrobiłem śledzie na święta.
Przepis to:
ok kilograma śledzi a'la m...

źródło: comment_cUfOtOp7bs28DMLn4v8V0EldOXCJnyqZ.jpg

Pobierz
  • 2