Jest jakiś elektryk na wykopie? ( ͡º͜ʖ͡º) Dręczy mnie kilka pytań... 1. Czy przewód neutralny też jest prowadzony liniami na słupach? 2. Dlaczego jak dotkniemy przewodu fazowego to kopnie nas prąd? Nie rozumiem tego, przecież nie dotykamy przewodu neutralnego... To tak jakbyśmy połączyli 20 akumulatorów samochodowych szeregowo i dotknęli samego plusa... (pomijam że to prąd stały a nie przemienny) 3. Na studiach prowadzący wziął 14 ochotników i kazał im się złapać za ręce. Pierwszy wsadził kabelek do jednej dziurki w gniazdku, ostatni do drugiej. Dlaczego nie poraził nas prąd? Wg. moich obliczeń I = 240V/(1kΩ + 1kΩ + ... + 1kΩ) = 240V/14kΩ = 17.14mA (co powinno dać niezłe kopnięcie)
@pb-enz: Dodam, że bezpieczny jest prąd do 25mA, od 35mA zaczynają się skurcze komór serca. Stąd przyjmując średnią rezystancję ciała człowieka 1000Ω, mamy określone napięcie dotykowe bezpieczne na poziomie 24-25V.
Prąd zawsze ucieka "najkrótszą" drogą, dotykając fazy tak pisał przedmówca, zamykasz obwód do ziemi, zapewne droga ręka noga - w praktyce powinno zadziałać jakieś zabezpieczenie zanim nas kopnie ( ͡°͜ʖ͡°)
@Witeg Ale nie dotykamy przewodu neutralnego.. Czyli jak połączę sobie 20 akumulatorów i dotknę samego plusa to też mnie porazi? Nie wydaje mi się ... Przewód neutralny jest połączony z ziemią? Gdzie jest jego drugi koniec?
@BedeKiedysMarsjaninem według tabeli w tym pdf'ie to 17mA mieści się w: "Bardzo silne skurcze i bóle, samodzielne oderwanie się jest niemożliwe, trudności z oddychaniem"
@pb-enz: Mnie uczyli, że do 20-25 damy radę, ale przecież nikomu nie zaleca się wkładania łap gdzie nie trzeba. Zależy jeszcze od stanu człowieka, wilgotności naskórka i całej rzeszy składowych.
@pb-enz: jeżeli te akumulatory będą miały odpowiednią wydolność prądową to porazi. I porażenie prądem DC jest bardzo niebezpieczne, bo jego skutki mogą ujawnić się po kilku dniach albo i później
@Dezynwoltura więc 17mA powinniśmy dość mocno odczuć, a ja nie czułem prawie w ogóle przepływu prądu... @Witeg naprawę poraziłby nas prąd jeżeli nie dotykalibyśmy minusa akumulatora a jedynie sam plus? Przecież według mnie obwód nie byłby zamknięty ...
@pb-enz: Możesz to sobie sprawdzić bardzo prosto, połącz ze 2-3 akumulatory, wbij rurkę w ziemię metalową daj w szereg amperomierz. Jedną sondę do +, drugą do tej rurki i obserwuj prąd jak skoczy.
No dobra nie rób tak :D
Ale nie dotykamy przewodu neutralnego..
Przewód neutralny jest połączony z ziemią? Gdzie jest jego drugi koniec?
Obwód nie zamyka się do obwodu w gniazdku czy urządzeniu, tylko prąd ucieka nową drogą jaką
@pb-enz: wyobraź to sobie tak: na akumulatorze masz jakiśtam potencjał, powiedzmy te 12V. Ziemia ma potencjał równy zero. Jeżeli złapiesz ten plus, czy też minus, to potencjały będą chciały się wyrównać i popłynie przez Ciebie prąd
@pb-enz: jeżeli na następnym wykładzie prowadzący powie Wam, że prąd zmienny kopie przy niższym napięciu, niż prąd stały, to od razu odpowiem: wynika to z właściwości skóry, które przypominają kondensator. A kondensator przy prądzie stałym zachowuje się jak przerwa w obwodzie
1. Czy przewód neutralny też jest prowadzony liniami na słupach?
2. Dlaczego jak dotkniemy przewodu fazowego to kopnie nas prąd? Nie rozumiem tego, przecież nie dotykamy przewodu neutralnego... To tak jakbyśmy połączyli 20 akumulatorów samochodowych szeregowo i dotknęli samego plusa... (pomijam że to prąd stały a nie przemienny)
3. Na studiach prowadzący wziął 14 ochotników i kazał im się złapać za ręce. Pierwszy wsadził kabelek do jednej dziurki w gniazdku, ostatni do drugiej. Dlaczego nie poraził nas prąd? Wg. moich obliczeń I = 240V/(1kΩ + 1kΩ + ... + 1kΩ) = 240V/14kΩ = 17.14mA (co powinno dać niezłe kopnięcie)
#elektryka #prad #elektroenergetyka #zzyciaelektryka
Stąd przyjmując średnią rezystancję ciała człowieka 1000Ω, mamy określone napięcie dotykowe bezpieczne na poziomie 24-25V.
Prąd zawsze ucieka "najkrótszą" drogą, dotykając fazy tak pisał przedmówca, zamykasz obwód do ziemi, zapewne droga ręka noga - w praktyce powinno zadziałać jakieś zabezpieczenie zanim nas kopnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przewód neutralny jest połączony z ziemią? Gdzie jest jego drugi koniec?
@pb-enz: http://zsel.edu.pl/dydaktyka/ochrona/oddzialywanie.pdf
Zależy jeszcze od stanu człowieka, wilgotności naskórka i całej rzeszy składowych.
@Witeg naprawę poraziłby nas prąd jeżeli nie dotykalibyśmy minusa akumulatora a jedynie sam plus? Przecież według mnie obwód nie byłby zamknięty ...
1. Nie
2. Stan na grubej gumowej i suchej wycieraczce to tez cie nie #!$%@?
3. Skąd ten 1kΩ? To chyba przewodnictwo wewnętrzne ciała. Skóra, zwłaszcza sucha ma o rząd lub kilka rzędów większą rezystencje.
1.Tak, jest na słupie.
2. Teraz się złapałem za omomierz, pośliniłem palce i mam 70-100kΩ, razy 14 to prawie nic nie popłynie :)
No dobra nie rób tak :D
Obwód nie zamyka się do obwodu w gniazdku czy urządzeniu, tylko prąd ucieka nową drogą jaką
1. Na NN są tylko, ale w miastach NN zwykle idzie w ziemi.
@Witeg Dzieki, to rozumiem już czemu dotknięcie fazy kopie ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Sektro , @dlugi_ czyli przewód neutralny wisi nad ziemią na słupach czy nie? Bo się nie zgadzacie ze sobą
co to znaczy NN?