Wpis z mikrobloga

mirki pomoglibyście mi ten kod zoptymalizować?

Jest to skrypt liczący ilość klocków potrzebnych na zbudowanie piramidy (na wejściu podaję liczbę klocków na bokach - czyli a to liczba klocków na jednym boku, b to liczba klocków na drugim boku).

Skrypt działa. Chciałbym tylko uzyskać pomoc w optymalizacji tego kodu, żeby ładniej wyglądał.

Jeśli chodzi o to, jak ten kod jest napisany - nie jestem programistą, programuje c-----o, dlatego proszę o optymalizację tego skryptu.

#programowanie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ejsap_kupno: to tak ci na początek podpowiem. Ponazywaj te zmienne w taki sposób, żeby było wiadomo do czego służą, bo chciałem ci pomóc, ale nie mam czasu bawić się w zgadywanie co autor miał na myśli.
  • Odpowiedz
@ejsap_kupno:
(1/6) * a * (a+1) * (a+2) - jeśli są równe boki.
gorzej jak nie są, szczególnie jak są bardzo różne, np szczyt piramidy to 5x2 klocków, jak się różnią tylko o 1, to jeszcze widzę jak to można zrobić, ale tak dla idealnie dowolnych to nie jestem pewien.

PS: nie może to być pusta piramida? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@ejsap_kupno: zawsze zostaje ci optymalizacja jeśli a==b, a jak nie to ręcznie - pętlą, ale pewnie da się wzorem, a dokładniej ciągami, musi się dać, ale mi się nie chce tego wyprowadzać.
  • Odpowiedz