Wpis z mikrobloga

@ofczy wołaj gdy coś znajdziesz. Kiedyś artykuł w gazecie historycznej czytałem o tym że Niemcy musieli zacząć wojnę jeslichcieli wciąż się rozwijać w takim tempie. Może @Powstaniec więcej wie
@ofczy: @akg_: Szczerze chyba nic takiego nie znam z wyjątkiem Igora Witkowskiego, który zajmował się odkrywaniem tajemnic III Rzeszy. Znalazłem coś takiego, tylko tego nie czytałem, więc nie mogę polecić. Kiedyś czytałem inną jego książkę, nie pamiętam tytułu, było tam dużo o opracowywanych nowych technologiach przez Niemców w czasie wojny, o Prof. Zippermayerze i innych, było to bardzo ciekawe.
@ofczy: jesli czytasz po angielsku polecam fenomenalna ksiazke Wage of Destruction Adama Tooze. Znajdziesz w sieci jak sie postarasz. INiemiecka gospodarka wcale nie byla tak swietnie zorganizowana i taka potezna. Relatywny sukces Niemiec polegal na niewyobrazalnych wyzeczeniach i maksymalnym ukierunkowaniu na wojne- gdyby wojna nie wybuchla w 39 gospodarka niemiecka doznalaby po prostu zalamania. Po polsku takze znajdziesz Łuczaka, Dzieje gospodarki Niemiec 1871-1945 bardziej podręcznikowa i trzeba pamietac w jakim okresie