Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do korzystających z Parabola GNU/Linux-libre (w pełni wolnej edycji #archlinux): Czy są duże problemy z wspieraniem sprzętu przez Parabolę? Pytam, ponieważ mam laptop z dwiema kartami graficznymi (Intel i AMD). Czy Parabola nie ma problemu z taką konfiguracją? #linux #opensource #informatyka #parabola
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@fervi: Wiem, niejasno się wyraziłem. Chodziło mi o to, żeby na VirtualBoxie zainstalować sterowniki i przygotować LiveDVD, a potem to odpalić z płyty na rzeczywistym sprzęcie.
  • Odpowiedz
@fervi: Mam jeszcze jedno pytanie: Jak zrobić LiveDVD z zainstalowanego systemu? Bo znalazłem tylko jak to zrobić w chroocie, a ja już zainstalowałem i skonfigurowałem system.
  • Odpowiedz
@LinuxMirek: Ja mam Devuana, ale musisz mieć wiedzę. W teorii nie wiem, ale przydałoby się, by twój system miał Gnome 3.22, bo wtedy jest łatwiejsza obsługa dwóch kart graficznych (nie trzeba konsolą się babrać). Tą znajdziesz w rozwojowej wersji Ubuntu 17.04, ale potencjalnie może się kraszować to.

Ogólnie możesz Xubuntu jak wolisz poczekać, aż 17.04 zostanie ogarnięte. W międzyczasie pobaw się IOMMU / VT-d, które może zastąpi Windowsa tobie
  • Odpowiedz
@fervi: Z Linuxa korzystałem niemało (mam Parabolę na pececie). A z laptopa ostatni raz korzystałem gdzieś tak przy premierze Windowsa 10 i teraz sobie o nim przypomniałem. GNOME uwielbiam (chociaż konsoli się nie boje, gdyż VirtualBoxem się dużo bawiłem)... Może niedługo zrobię #pokazpulpit. Jeśli chodzi o systemy Debianowe to ich za bardzo nie lubię... i Devuan nie ma systemd, którego uwielbiam. Ciekawe czy Debian wspierałby kartę AMD
  • Odpowiedz
@fervi: Wiem... Chciałem za wszelką cenę uniknąć niewolnego firmware'u (zawsze będzie jeden zamknięty komponent mniej).
Tak BTW to szkoda, że nie sprzedają nowych i wydajnych sprzętów z Librebootem.
  • Odpowiedz
@LinuxMirek: Jakiś sprzedają, natomiast nie działa akceleracja grafiki :P
Natomiast do wielu rzeczy starczałby przeciętny "librebook", bo linux super zasobożerny nie jest
  • Odpowiedz
@fervi: Nie jestem taki pewien czy do trzech maszyn wirtualnych, Blendera lub Xonotica w którego się czasem zagrywam wystarczyłby "Librebook". A ten Chromebook Asusa na którym można zainstalować Libreboota jest na ARM'ie i nie jest również jakiś wyjątkowo wydajny (nie działa akceleracja grafiki i WiFi jak napisałeś).
  • Odpowiedz
@LinuxMirek: Xonotica to odpalałem nawet na fonie :P Oczywiście nie wiem jak z Blenderem, ale to raczej kwestia "oczekiwania". Aczkolwiek jeśli zależy tylko tobie na wolnym oprogramowaniu to thinkpenguin ma dobre maszyny z corebootem.

Całkiem ciekawie się zapowiada DragonBox Pyra
  • Odpowiedz