Czy tęgości butów są ustandaryzowane na całym świecie?
Pewnie dla stopy o szerokości ok. 10 cm polecilibyście tęgość F. Natomiast szukając po szafie znalazłem jakieś stare buty w tęgości G - założyłem i były w sam raz.
@DestroDevil: ma znaczenie, bo chodzi o proporcje szerokości do długości. Czasami wysokość podbicia też wpływa na odbiór tęgości buta, a może się okazać, że wystarczy kupić inne kopyto lub buty innego producenta. Kopyta różnią się od siebie też skrajnie i są kopyta smukłe o tęgości G które są równe kopytom obłym o nominalnej tęgości F. Dlatego jak się szuka to warto szukać zarówno po numerze kopyta jak i tęgości i to
@DestroDevil: Nie. Jeśli kupujesz buty u producenta z tak zaawansowanym opisem że podaje tęgość kopyta - skontaktuj się żeby Ci polecili które są lepsze, a które słabsze dla wąskiej/szerokiej stopy. Z kopytami jest tak naprawdę straszny misz-masz, dowiesz się jakie Ci pasuje jak przymierzysz but :D Na mnie na przykład wąskie kopyto Meermina leży mocno słabo, ale ponoć wąskie kopyto Yanko (915) jak
Pewnie dla stopy o szerokości ok. 10 cm polecilibyście tęgość F.
Natomiast szukając po szafie znalazłem jakieś stare buty w tęgości G - założyłem i były w sam raz.
W który rozmiar powinienem celować?
rozmiar tutaj ma znaczenie?
tamte z G to było 41
długość stopy ok. 27,7 cm
szerokość ok. 10 cm
obwód ok. 23 cm
@DestroDevil: Nie. Jeśli kupujesz buty u producenta z tak zaawansowanym opisem że podaje tęgość kopyta - skontaktuj się żeby Ci polecili które są lepsze, a które słabsze dla wąskiej/szerokiej stopy. Z kopytami jest tak naprawdę straszny misz-masz, dowiesz się jakie Ci pasuje jak przymierzysz but :D Na mnie na przykład wąskie kopyto Meermina leży mocno słabo, ale ponoć wąskie kopyto Yanko (915) jak