Wpis z mikrobloga

Mircy szykuje teraz kompa dla znajomka i zgłaszam się do Was po radę oczywiście.
Komp ma służyć to tzw. prac biurowych (także bez grafiki dedykowanej) internet, plus generalnie ma "płynnie chodzić" xD
Budżet to 600E (z monitorem).
Udało mi się coś wstępnie dobrać, jak to widzicie?
Jest w ogóle sens kupować tego i5 6500, czy to za dużo? Może w tej cenie (różnica między 6400) zainwestować w 16GB ramu?
Mam też zagwozdkę co do zasilacza.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Aha, nie zwracajcie uwagi na obudowę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pcmasterrace #komputery #pytanie
kurczakos1 - Mircy szykuje teraz kompa dla znajomka i zgłaszam się do Was po radę ocz...

źródło: comment_GxXC1eZaiNypLtLyDS2p0wRUxKPZ1CIH.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kurczakos1: imho nie ma sensu dawać do tego typu sprzętu 16gb ram (chyba ze zostałby nadmiar kasy). Za to 450W zasilacz chyba trochę mało no i widze tylko jeden dysk z 250GB. Przydałoby sie dołożyć hddka na dane.
  • Odpowiedz
@Naxster: Dysk w zupełności wystarczy (nie ma dużego zapotrzebowania). 450W dla kompa z takim prockiem i bez karty to mało? xD Przecie realne zużycie prądu to poziom rzędu 150W ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kurczakos1: Przyzwyczajony jestem do brania zasilacza na zapas, al e w sumie prawda, tu nie będzie trzymania na obciążeniu jak gry czy rendering więc po co. Na pewno tej osobie starczy 250gb?
Jak kupowałem pierwszy raz kompa z 500GB to miałem uczucie ze przestrzeń oceanu i nigdy tego nie zapełnię. Teraz mam jeszcze zewnętrzny 1TB i tyle miejsca dopiero mi wystarcza XD
  • Odpowiedz
@kurczakos1: To tym bardziej :DDD Jak sie rozkreci to mu braknie XD
To jest typowy paradoks, że mieścisz wszystkie swoje rzeczy w pudle 2x2x2, dostajesz pudło 2x3x2 i zaczyna ci brakować miejsca XD

zresztą to luźna sugestia...
  • Odpowiedz
@Naxster: Ja Ciebie rozumiem (sam mam 250+2x1TB), ale uwierz, on do tego kompa będzie siadał od święta (głównie do Excela) a już na pewno nie będzie nic pobierał, ba nie znajdzie się tam nawet ani jedna gra :)
  • Odpowiedz