Wpis z mikrobloga

Uszanowanko dla wszystkich Mirków i Mirabelek. Jest to mój pierwszy wpis/post/prośba bo i konto w sumie świeże. Mianowicie rozchodzi się o to iż chciałbym rozwinąć swoje skrzydła pod względem programowania dla #stm32 bo do tej pory tylko #avr. Mam niemały projekt w głowie i jak zwykle za mało kasy dlatego chciałbym się zapytać czy znajdzie się jakaś uczynna osoba której w szafie zalega STM32F746G-DISCO lub STM32F769I-DISCO. Wiem, że są to potężne potwory niemniej jednak do mojego projektu myślę, że im więcej mocy tym lepiej, żeby dwa razy nie inwestować (jasne można wziąć malinę i na niej wszystko zrobić aczkolwiek chciałbym embedded dla STM32).

Oczywiście co do tych dwóch platform jestem zainteresowany zakupem. Jeżeli ktoś jest zainteresowany sprzedażą takiego cuda techniki proszę o kontakt. Nie wiem jak działa PW na wykopie dlatego podaje również e-mail: kontodlawypoku@gmail.com

#mikrokontrolery
#stm32
#elektronika
  • 10
Chciałbym zrobić centralkę sterującą tyle, że z możliwością komunikacji z serwerem po ssl/tls. Robiłem coś takiego na avr ale brakowało mi możliwości zabezpieczenia połączenia.
@Loperamid: Tak ale chodzi mi o mikrokontroler z rodziny STM32F7. Poszukuje tych dwóch platform też ze względu na wydajny mikrokontroler z rdzeniem Cortex-M7 oraz chęć poznania obsługi dotykowego wyświetlacza. (Stm32f103c8t6 to Cortex-M3) Nie jestem pewien czy podany przez Ciebie mikrokontroler podoła komunikacji SSL/TLS (W sumie nie jestem pewien czy STM32F7 podoła ale na pewno ma większe szanse)
@WasylWasaty: Co do AVR'a, na atmedze spokojnie robiłem przesyłanie danych do serwera php zaszyfrowanych za pomocą AESa (CBC) - przetwarzałem w czasie rzeczywistym. Jak nie masz MB/s do przesłania i nie potrzebujesz koniecznie SSL, to może warto wrócić do AVR niż robić całość od nowa?
W sumie nie myślałem o AESie ale wygląda mi to na całkiem dobry pomysł. Jedynym problemem będzie bezpieczna wymiana klucza. Dlatego i tak bym chciał żeby to uciągnęło SSL/TLS :)
@WasylWasaty: jasne, rozumiem, w każdym razie Cortex-M3 na pewno poradzi sobie z implementacją SSL/TLS, ale musiałbyś dorobić sobie Ethernet np. na ENC28J60 ale jak nie chce ci się robić płytki to na pewno te zestawy od ST będą lepszym rozwiązaniem
Właśnie jak robiłem na AVR konkretnie Atmega328p (tak arduino ale kodzone było w C w środowisku eclipse) to denerwowało mnie łączenie na kabelki tego ENC28J60 trochę latało po biurku. Dlatego fajnie było by znaleźć taką platformę od ST jak wyżej pisałem plus możliwość dorobienia obsługi przez wyświetlacz dotykowy co było by fajnym dodatkiem.
Pewnie jeżeli nikt nie będzie miał na sprzedaż takiej platformy to kupie nową na początku miesiąca albo roku (to