Wpis z mikrobloga

@psi-nos: w project structure możesz zmienić wersję modułów, w settings -> java compiler też ustaw na 1.8
ale ogólnie to jak mas wpisane w mavenie/gradlu to samo się powinno przestawić, spróbuj poszukać w googlach co wpisać w mavenie, wydaje mi się, że trochę inaczej to wygladało
@psi-nos: no i jeszcze zobacz tu: Settings > Build ... > Compiler > Java Compiler i zobacz "Targer bytecode version". Nie jest to zbyt logiczna lokalizacja ustawień dla modułu, ale czasem Idea przestawia to ja na jakieś starocie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@psi-nos: może nie masz poprawnie czegoś ustawionego? np intellijka nie widzi tego jako projektu mavena? Bo sam często miałem problem że nowy projekt czytało mi z javą 5, i zawsze działało dodanie do mavena i ewentualne wymuszenie reimportu.
@GotoFinal: nie wiem, coś mogłem źle zrobić, pierwszy raz korzystam z inteliij. No ale jak dam prawym na folder projektu, to jest w menu pozycja maven i tam opcja reimport. Zresztą projekt jest stworzony w inteliij jako projekt maven.
@psi-nos: no to nie wiem, możesz ewentualnie wrzucić screena z intellijki z widocznym pomem i konfiguracją projektu i drzewkiem projektu jak chcesz, no ale tak to problem rozwiązany więc nie musisz :P