Czy któryś z mirków posiada #ibm #lenovo #thinkpad T530? Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was zmieniał procesor w nim z i3/i5 na i7 - opłacalne jest to zajęcie w ogóle? Bo właśnie przymierzam się do zakupu i tak wertuję strona po stronie w poszukiwaniu poczciwego sprzętu.
@wytrzzeszcz: No z tego co widzę procesor (i5-3360M) jest demontowany więc wymienić można aczkolwiek pytanie czy ilość pinów gniazda jest taka sama i czy chipset obsłuży.
@brylek: Kupiłem kupiłem, trafiłem wersję z I i7-3610QM / NVS5400 / 240SSD / 8GB / WIN7PRO / 130W / HD+ (1600x900) w bardzo ładnym stanie bez rys na matrycy, obudowa 4/5 (jedynie leciutenko górny palmrest na rogu ma ułamany plastik) za 1300zł utargowane z 1400 ( ͡°͜ʖ͡°). Laptop w porównaniu do poprzedniego MSI CX61 jest nie do opisania, laptop jest super sztywny, nic nie
Ofc bateria to 9 komorowa 94Wh wesja więc najmocniejsza z 430 cyklami ładowania. Będę robić niedługo upgrade z 1600x900 (HD+) TN na 1920x1080 FHD IPS, dodatkowo dokupiłem modem 3G HSPA+ z GPS zamiast zwykłego 3G HSPA za 30zł, może jak się uda w przyszłości kupić 4G LTE (Gobi 5000) tanio to zamontuję ( ͡°͜ʖ͡°) Ale to tylko plany 'to do' co z tego wyjdzie to zobaczę.
@que_e: Szanuję bardzo Mireczku. Pytałem bardziej z ciekawości, bo ja obecnie będę na etapie T500/T510, ale plany masz ekstra, a to znaczy, że laptop jest tego wart. Znam zalety IPS-ów, ale pewnie kosztowna taka operacja? :) Planujesz kupić matrycę czy całą klapę?
@brylek: Powiem szczerze, że nie zapoznawałem się jeszcze jak wygląda to przekładanie (czy są wymagane ekstra modyfikacje taśmy/zasilania matrycy, więc z pewnością taniej będzie wymienić/zmodyfikować samą matrycę, bo klapa jest droższa ale też mniej roboty (której i tak się nie boję ( ͡°͜ʖ͡°)). Czas pokaże, koszt matrycy to około 300/400zł +ew. modyfikacje.
@brylek: Zmieniłem thinkpada z T530 HD+ na T530 FHD bez zabawy ze zmianami (jak patrzyłem to matryce 300/400zł) ( ͡°ʖ̯͡°), dodatkowo minimalnie nowszy procesor z i7-3610 na i7-3630 ( ͡°͜ʖ͡°)
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was zmieniał procesor w nim z i3/i5 na i7 - opłacalne jest to zajęcie w ogóle?
Bo właśnie przymierzam się do zakupu i tak wertuję strona po stronie w poszukiwaniu poczciwego sprzętu.
#laptopy
Będę robić niedługo upgrade z 1600x900 (HD+) TN na 1920x1080 FHD IPS, dodatkowo dokupiłem modem 3G HSPA+ z GPS zamiast zwykłego 3G HSPA za 30zł, może jak się uda w przyszłości kupić 4G LTE (Gobi 5000) tanio to zamontuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale to tylko plany 'to do' co z tego wyjdzie to zobaczę.
@brylek: Powiem szczerze, że nie zapoznawałem się jeszcze jak wygląda to przekładanie (czy są wymagane ekstra modyfikacje taśmy/zasilania matrycy, więc z pewnością taniej będzie wymienić/zmodyfikować samą matrycę, bo klapa jest droższa ale też mniej roboty (której i tak się nie boję ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Czas pokaże, koszt matrycy to około 300/400zł +ew. modyfikacje.