#pytanie #religia Witam chciałbym się rozpoznać w pismie świetym, nie jestem wierzaćym gościem ale Chętnie bym poznał dlaczego ludzie zachwycają się tą księga i czerpią z tego sile. Pytanie do was bo widze ze jest stary testament i nowy, i jest multum wydan tego, chodzi mi o wersje epub od czego zacząć?
@xerror: To skomplikowane. Biblia ma różny skład, zależnie od wyznania. Nie polecam "Biblii Tysiąclecia", bo ejst po prostu kiepska. Polecam ściągnąć program e-Sword, jaskieś dwa losowe przekłady Biblii w znanym Tobie języku (za wyjątkiem Biblii Tysiąclecia), i czytać je równolegle.
Kolejność czytania poszczególnych ksiąg biblii - dowolna, choć Księga Rodzaju i reszta Ksiąg
Komentarz usunięty przez autora
@xerror: Czytamy oba.
@xerror: To skomplikowane. Biblia ma różny skład, zależnie od wyznania. Nie polecam "Biblii Tysiąclecia", bo ejst po prostu kiepska. Polecam ściągnąć program e-Sword, jaskieś dwa losowe przekłady Biblii w znanym Tobie języku (za wyjątkiem Biblii Tysiąclecia), i czytać je równolegle.
Kolejność czytania poszczególnych ksiąg biblii - dowolna, choć Księga Rodzaju i reszta Ksiąg
Niue znam tłumaczenia Romaniuka, z woblinkiem mam złe doœaidczenia.
E-sword jest lepszy. Interfejs jest po polsku, ale na luzie znajdziesz dużo darmowych tłumaczeń Biblii na polski.
Jak chcesz wersję mobilną, to nie mam pomysłu - musiałbyś chyba samemu konwerterować z .pdf do .epub. Na pewno Biblia Warszawska jest w formacie .pdf.