Wpis z mikrobloga

@citra: nie słyszałem nigdy o alergii spożywczej na mąkę, co najwyżej na rozpyloną mąkę. Pizza na orkiszowym cieście jest spoko, wybierz mąkę z dużą zawartością białka, jest najlepsza do pizzy.
  • Odpowiedz
@byrd: @Ranger: Właśnie poświęcam się aż za często np. na wyjściu ze znajomymi (kebab, pizza) czy u rodziny (ciasto). A potem smaruję dłonie maściami sterydowymi żeby łagodzić problemy skórne.. Dlatego w zaciszu domowym chciałbym spróbować coś nieszkodliwego. O mące kasztanowej nie słyszałem, ale generalnie chodzi o pszenicę, nie o sam gluten.
  • Odpowiedz
@citra: raczej doszukiwałbym się tutaj względów ekonomicznych, niemniej pizza na cieście razowym orkiszowym też jest bardzo smaczna
  • Odpowiedz
@citra: masz alergię ogólnie na mąkę pszenną, nie gluten? Bo orkisz to rodzaj pszenicy. Podobno zawiera gluten, który się lepiej przyswaja, więc nie u wszystkich wywoła takie objawy, jak pszenica - ale też powinieneś na niego uważać.
  • Odpowiedz