Wpis z mikrobloga

Zna ktos jakieś dobre tutoriale na temat podstaw w Adobe dreamvaver?
Chciałbym na razie się nauczc takich rzeczy jak:
Praca z tekstem, czyli wyrownywanie, pogrubianie, zmiana koloru, rozmiar, zmiana fontu itd.
- tabele - rozmair ramek, zmiana koloru ramek itd - tak abym umial np. stworzyc szachwnice z komorek, albo ramy strony
- wstawianie obrazkow do tabel

#grafikakomputerowa #webdesign #webmastering #adobe
  • 7
@sonep: Powiedz mi (pytam z ciekawości), faktycznie ktoś tego WYSIWYG używa? Przyznam szczerze, że się nie spotkałem. Jedynie wszystko pisane z palca...
jesli mozna to samo zrobić szybciej i łatwiej

@sonep: Bez urazy ale nie sądzę.
Osobiście nie jestem jakimś super wymiataczem html + css, jednak miałem przyjemność widzieć przy pracy konkretnych frontendowców. Uwierz, nim wyklikasz z menu jakąś tabelkę oni już dawno zrobią kod.
O jakości kodu z WYSIWYG już nie wspomnę.
Jestem ciekaw jakie to "trendy" są obecnie. Ja mam w pamięci jechanie z palca.

WYSIWYG i tego typu "klikadła" może
@defoxe: Nie wiem, nie znam sie na tym, ale wydaje mi sie, że skoro taki program funkcjonuje i ludzie za to płacą niemałe pieniądze, to jednak musi spełniać swoje zadanie
skoro taki program funkcjonuje i ludzie za to płacą niemałe pieniądze, to

@sonep: Znasz to powiedzenia o miliardach much które nie mogą się mylić

Bez urazy dla użytkowników tego programu ale z powyższych niekoniecznie musi wynikać jakość.
Dlatego ciekaw jestem, czy to faktycznie takie dobre.
@defoxe: Akurat większość pisze kod i byc moze twierdzi podobnie jak ty, więc... Ale skoro sam nie przetestowałeś, to nie mozesz tego hejtowac, bo nie wiesz jak działa. Ja ci nie powiem, bo dopiero sie tego ucze
skoro sam nie przetestowałeś, to nie mozesz tego hejtowac

@sonep: Nie hejtuje. Pytam... Ale trochę przez pryzmat innych WYSIWYG.
Z założenia WYSIWYG nigdy nie będzie doskonały. Zawsze jakieś śmieci porobi.
To trochę jak pisanie w C++ a pisanie w ASM. Doskonały programista zawsze zrobi lepszy kod w ASM niż kompilator C++.