Wpis z mikrobloga

takie sero pytanie, jaka jest kuchnia zydowska? Ogolem, konkretne dania?


@Naxster: W Polsce silne są wpływy żydów aszkenazyjskich, których to kuchnia jest jak jidysz- trochę polskiego, trochę niemieckiego, trochę hebrajskiego... Ogółem egzotyczna i europejska jednocześnie.
Zawdzięczamy jej chociażby chałkę, ryby w galarecie, śledzia na kilka sposobów, strucle, prawdopodobnie gołąbki i placki ziemniaczane.

Do tego potrawy, które do polskiej kuchni nie przeniknęły, a które miałam okazję próbować z racji miejsca zamieszkania (w
@to_juz_przesada: zeby sympatyzowac z nrmeuropa potrzeba :

-zaswiadczenia o dokonanym obrzezaniu
-skan izraelskiego paszportu
-napisac rozprawke "najwiekszy wrog Polski i dlaczego jest nim Jaroslaw Kaczynski?"
-posiadac rozum i godnosc czlowieka