Wpis z mikrobloga

Jak wam się podoba mój model?:) Pracuję nad systemem montażu hotendów na magnesy neodymowe. Hotend sam w sobie będzie zamkniętą formą wraz z okablowaniem i wyprowadzeniem sympatycznego gniazda do szybkiego podłączenia. Zamiast zmieniać dyszę na inny rozmiar to wystarczy w 30 sekund zamienić cały set wraz z czujnikiem poziomowania, nawiewem powietrza, oraz samym hotendem.
W planach mam przygotować dwa zestawy. jeden na typ bowden i drugi na direct.
Ja na przykład lubię bowden ale przy materiałach elastycznych znacznie lepiej sprawuje się direct wiec możliwość szybkiej wymiany w razie potrzeby bez mozolnego kręcenia śrubami to dla mnie zaleta. Wystarczy odpiąć jeden przewód z gniazda które będzie stałą częścią zestawu, odkrecić wężyk PTFE i użyc odrobiny siły aby wypiąć z karetki następnie zakładasz drugi wpinasz przewód jazda :)

Projekt jeszcze jest w powijakach :) w tym tygodniu pewnie skończę set dla typu bowden.

#druk3d #fusion360 #diy
B.....e - Jak wam się podoba mój model?:) Pracuję nad systemem montażu hotendów na ma...

źródło: comment_9FocQ6V7sAaS4RIhJMCyl0R3GFJ2nJF6.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
użyc odrobiny siły aby wypiąć z karetki

@Bozyszcze: może zamiast tejże siły, dodaj do całości prostą dźwignię, która będzie odpychała część ruchomą od nieruchomej? Z dużym przełożeniem, tak, by oderwała magnesy od siebie o kilka mm, wtedy już odciągniesz bez użycia siły.
Osobna sprawa to złącze elektryczne - do grzałki płynie ładnych parę amperów, coś porządnego musisz tam użyć.
  • Odpowiedz
Nie znam się na tym, więc wybacz pytanie. To twój wynalazek?

@malodobry: System łatwej wymiany głowic jako taki to stary pomysł.

@Bozyszcze: Szkoda że nie pokazałeś tego chociaż 48 h wcześniej - znacznie lepsze wrażenie by robiło przed premierą UM3. ;)
  • Odpowiedz