Jakby ktoś się kiedyś zastanawiał ile trzeba wrzucić składników na rosół/bazę do zupy to odpowiadam: w #!$%@?. Potem chodzi taki i marudzi, że ogórkowej nie lubi, bo mu matka gotowała na jednym skrzydle i jednej zwiędłej marchwi. Rosół to nie jest zupa dla biedaków.
@kobiaszu: Uwielbiam ten zapach gotującego się rosołu w domu - bez żadnych "kostek", veget czy innego syfu. Ostatnio na 3 litry wody wrzuciłem prawie półtora kg mięsa.
@kobiaszu: Ja dodaję kawałek wołowiny do kuraka. Jest lepszy wówczss. No i najpierw gotuję mięso z przyprawami tak z godzinę i dopiero dodaję warzywa. Pod sam koniec grzybek suszony dla podkreślenia aromatu) i ze dwa całe ząbki czosnku. Oczywiście zielona pietruszka posiekana już bezpośrednio na gorący makaron. :D
@kobiaszu: czy tylko ja nie wyobrażam sobie rosołu z ogórkiem?! To ma być rosół, nie ogórkowa... Składników w #!$%@?, zgadzam się, ale dlaczego ogórek...
@kobiaszu: wybacz, nie patrzyłem na obrazek, źle przeczytałem - kajam się :( jak człowiek normalnie do bystrych nie należy, to kac mu nie pomaga. P.S. podeślij miseczkę rosołku królu złoty
@kobiaszu: i nie zapomnij o gotowaniu na najmniejszym ogniu. Rosół ma się gotować DŁUUUUUGO i tak żeby jego powierzchnia lekko "mrygała". Jak się gotuje za mocno to wychodzi mętny a prawdziwy rosół powinien być prawie krystaliczny.
@kobiaszu: jak dla mnie nie może być za dużo marchewki i pietruszki [mimo, że je uwielbiam], żeby rosół nie wyszedł za słodki. Z tym, że ja gotuję w wolnowarze, więc smaki mają czas, żeby się przeszły. Dobry rosół to jest tak ze 20-30zł plus minus.
#gotujzwykopem #bogactwo
Komentarz usunięty przez moderatora
Ja dodaję kawałek wołowiny do kuraka. Jest lepszy wówczss.
No i najpierw gotuję mięso z przyprawami tak z godzinę i dopiero dodaję warzywa.
Pod sam koniec grzybek suszony dla podkreślenia aromatu) i ze dwa całe ząbki czosnku.
Oczywiście zielona pietruszka posiekana już bezpośrednio na gorący makaron.
:D
Protip: polecam, zwłaszcza w sezonie, dodać jeszcze cały pęczek świeżego lubczyku (。◕‿‿◕。)
@bmbm: @wubba_lubba_dub_dub: To jest właśnie baza pod ogórkową :p