Wpis z mikrobloga

@kobiaszu:
Ja dodaję kawałek wołowiny do kuraka. Jest lepszy wówczss.
No i najpierw gotuję mięso z przyprawami tak z godzinę i dopiero dodaję warzywa.
Pod sam koniec grzybek suszony dla podkreślenia aromatu) i ze dwa całe ząbki czosnku.
Oczywiście zielona pietruszka posiekana już bezpośrednio na gorący makaron.
:D
  • Odpowiedz
@kobiaszu: Jeśli to rosół, a nie bulion pod kolejną zupę, to przesadziłeś z marchewką- będzie zbyt słodkawy.

Protip: polecam, zwłaszcza w sezonie, dodać jeszcze cały pęczek świeżego lubczyku ()
  • Odpowiedz
@kobiaszu: i nie zapomnij o gotowaniu na najmniejszym ogniu. Rosół ma się gotować DŁUUUUUGO i tak żeby jego powierzchnia lekko "mrygała". Jak się gotuje za mocno to wychodzi mętny a prawdziwy rosół powinien być prawie krystaliczny.
  • Odpowiedz
@kobiaszu: jak dla mnie nie może być za dużo marchewki i pietruszki [mimo, że je uwielbiam], żeby rosół nie wyszedł za słodki. Z tym, że ja gotuję w wolnowarze, więc smaki mają czas, żeby się przeszły. Dobry rosół to jest tak ze 20-30zł plus minus.
  • Odpowiedz