Wpis z mikrobloga

Świetna rozmowa Macieja Koniecznego z #razem z Januszem Jakubiakiem od #kukiz o podatkach.

Chyba najlepszy występ przedstawiciela Razem, jaki widziałem w mediach, ale każdy może sam sobie wyrobić zdanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

http://www.polsatnews.pl/wideo-program/tak-czy-nie-czy-zarabiajacy-powyzej-6-tys-zl-netto-miesiecznie-powinni-placic-wyzsze-podatki_6383885/

Kilka cytatów subiektywnie wybranych na zachętę:

Muszę powiedzieć, że takie myślenie i taka retoryka doprowadziła do prawie 120mln ofiar

~Janusz Jakubiak o duńskim systemie
społecznym

Żeby się wzbogacać trzeba wykorzystać zasób całego społeczeństwa. Trzeba sprawić, żeby wszyscy mogli wykorzystać swój potencjał, a do tego te szczeble, nierówności na drabinie społecznej muszą być mniejsze

~Maciej
Konieczny

To, że on sam siebie skrzywdzi, to jest jedno - ale to, że zniszczy maszynę, to jest drugie

~Janusz Jakubiak o
pracownikach

#neuropa #4konserwy #podatki
jak ktoś uważa, że podatek to kradzież, to i #bekazlewactwa znajdzie, a jak ktoś ma bekę z janusza biznesu, to #bekazprawakow #polityka
smyl - Świetna rozmowa Macieja Koniecznego z #razem z Januszem Jakubiakiem od #kukiz ...

źródło: comment_3laerHew66DVcwSYjtoI2hHUqYRAZRac.jpg

Pobierz
  • 42
  • Odpowiedz
@shutafucka: IPA Grand Prix to było arcydzieło - tylko to nie była zasługa Jakubiaka, tylko króla polskiego piwowarstwa i najwyższego piwowarskiego autorytetu, Czesława Dziełaka ()
  • Odpowiedz
Ale w socjalizmie pieniądze się zawsze kończą

@shutafucka: tylko jaki to ma związek z państwem opiekuńczym na wzór skandynawski, opartym o kapitalistyczne mechanizmy rynkowe, proponowanym przez Razem?
  • Odpowiedz
Taki, że np mają złoża przez co zrobili sobie fundusz pokoleń

@shutafucka: tylko Norwegia, Dania i Szwecja ciągną ze złóż mniej od nas:
Szwecja 1.0% PKB, Dania 1.3% PKB, Polska 1.4% PKB #

Chyba źle mnie zrozumiałeś, nie pytam o przyczyny różnic w bogactwie między Polską, a Danią, tylko dlaczego piszesz o socjalizmie, skoro Razem nie zamierza go wprowadzać.
  • Odpowiedz
@smyl: Wiesz, że program Razem ma niewiele wspólnego z dunskim systemem? Nie wiem czemu ciągle do niego się więc porównują. Już dużo, dużo bliżej do systemu francuskiego.
  • Odpowiedz
@chanelzeg: jeśli mówisz o opodatkowaniu i oskładkowaniu pracy, to masz rację, dlatego nie podoba mi za bardzo ich propozycja ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mają kilka docelowych pomysłów mocno duńskich, jak emerytura obywatelska i służba zdrowia finansowane bezpośrednio z budżetu, ale taka reforma by zajęła dziesięciolecia.
  • Odpowiedz