Wpis z mikrobloga

@DannyMurillo: Nie sposób się nie zgodzić.
@siwersss: jednakże, ja bym celował w gitarę jakomś lepsiejszom. I grał nawet na słuchawkach / wieży / głośnikach od kompa.
Taki wzmacniaczyk i tak nie ugra nigdzie. Tylko w chałupie. A przez kompa możesz jeszcze efekty sobie symulować więc wygryw ogólnie.
A wzmacniacz kupić już przyszłościowo - coś, co uciągnie na próbach czy coś.
@ja_caly_na_bialo: to może od razu mi podpowiesz, bo się na tym nie znam. Myślałem, że do gry nawet na słuchawkach potrzebuję wzmacniacza, bo ogólnie to miałem zamiar i tak tylko na słuchawkach grać (pewnie na wzmacniaczu tylko tyle, co pobawić się brzmieniem). W takim razie jak to wygląda bez wzmacniacza, bo mam słuchawki z dużym jackiem, to chyba mogłyby się nadać?
@DannyMurillo: koszty, koszty.
@siwersss: same słuchawki nie "zagrają" bo nie mają wzmacniacza. Zagra każdy narzędź ze wzmacniaczem sygnału. Możesz podłączyć do kompa gitarę i słuchawki.
Możesz kupić multiefekt - jakiegoś taniego digitecha za 50 zł. Ma być tanio - lepiej kupić jak najlepszą gitarę.
@siwersss: @ja_caly_na_bialo: Jak chcemy się bawić po taniości to można sobie zrobić samemu taki bufor i booster w jednym do którego podpinamy wiosło i słuchawki tyle że wtedy trzeba sobie jeszcze domontować jakiegoś prostego dista bo chyba że chcemy grać na cleanie i wyjdzie nawet taniej niż multi. Multiefekty w tej cenie mają tą wadę, że jakikolwiek przester z pieca brzmi znacznie lepiej, efekty modulacyjne na ogół brzmią nijako i
@DannyMurillo: te wzmacniacze na aukcji to raczej też nie grzeszą jakością.
@siwersss: o lepszych gitarach się ciężko wypowiedzieć - każdy lubi co innego. Ja osobiście stawiam na kopie Les Paula. Mają strasznie fajne brzmienie.
No i ja w ogóle dziwny jestem, bo ja uwielbiam stare czeskie Jolany.
No i raczej gram na basie. I wypadłem z obiegu kilka lat temu więc mogę nie być na bieżąco ;)
@ja_caly_na_bialo: Tylko chcąc bawić się legalnie trzeba pamiętać że dobre jakościowo programy kosztują swoje, pod tym względem wygrywa chyba POD który oferuje swoje brzmienia w zestawie. Poza tym sam komputer nie wystarczy bo bez interfejsu taka zabawa wychodzi raczej słabo jakościowo. Wszystko zależy od tego czego się oczekuje a w momencie gdy mamy do czynienia z osobą wchodzącą w świat gitary ciężko takie oczekiwania określić.
Warto wspomnieć jeszcze o alternatywie jaką
@ja_caly_na_bialo: Zapominam że tu jest polska i tu każdy jest piratem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Odnośnie apek dodam, że byłem intensywnym użytkownikiem Guitar Rig 4 i jak już człowiek ogarnie ogrom efektów jakie oferuje program to korzysta się z tego naprawdę przyjemnie i można nagrywać czysty kanał z wiosła słysząc tym samym sygnał z nałożonymi efektami, odpalić sobie w programie metronom albo podkład co bywa przydatne przy