Aktywne Wpisy
Antybuka +44
Żyłem w 5 miastach w Polsce i tylko w Warszawie jest tak dużo ludzi odklejonych od rzeczywistości xD
Piszcie swoje historie xD
1.
Piszcie swoje historie xD
1.
dzimmerman +85
Może mi ktoś wyjaśnić jak ta zmiana którą wypuściło CrowdStrike przeszło testy skoro skuteczność udupiania maszyn jest praktycznie 100 procent?
#informatyka #crowdstrike #microsoft #awaria
#informatyka #crowdstrike #microsoft #awaria
Mirki, potrzebuję pomocy z ubezpieczycielem Proama. Tydzień temu nie z mojej winy o czym pisałem tutaj stuknął mnie kierowca. Okazało się, że serwis wycenił robotę na niecałe 12k (wymiana progu, drzwi, malowanie błotnika, robocizna). Jest to 1,5k mniej niż wartość pojazdu według polisy AC u mojego obecnego ubezpieczyciela.
Do rzeczy:
Kwestia taka, że Proama nie w pełni respektuje wycenę serwisu. Powołują się na amortyzację i mam według nich dopłacić do naprawy 4,5k (50% amortyzacji), po małych negocjacjach kwota do zapłaty zatrzymała się na 1,5k (30% amortyzacji). Problem jest następujący, że w ogóle nie zawiniłem w kolizji, straciłem auto na ponad (obecnie) tydzień - dostałem auto zastępcze z segmentu D (jeżdżę kombi w automacie, dostałem Golfa VII w manualu), straciłem cały dzień w pracy na załatwienie formalności w serwisie, czekając na przyjazd patrolu policji, czekania na lawetę, zjazdu do serwisu, załatwienie auta zastępczego.
Jak powinno wyglądać pismo, co powinno zawierać aby ubezpieczyciel wypłacił pełną kwotę? Bez angażu sądu, gdyż to zajmie, a potrzebuje auta.
Co najwyżej możesz iść do jakiejś darmowej poradni prawnej, są w prawie każdej gminie.
@insystem: nie uda się. Są oczywiście orzeczenia SN w tym przedmiocie, że należy Ci się naprawa szkody do takiego stanu w jakim auto było przed, pełna kompensacja itd. ale jak ubezpieczyciel teraz idzie z Tobą na wojne to nic nie wypłaci więcej.
@Adams_GA: Tak też myślałem, niestety to nie moje pierwsze spotkanie z ubezpieczycielem w sądzie, tyle że tym razem będzie to kolizja a poprzednio wypadek.
@SubiektywnyImbryk
Jednak zdaję sobie sprawę, że sama wymiana progu w aucie to drogi i skomplikowany proces technologicznie, więc pewnie dużej różnicy w cenie nie będzie.
Dzięki Mirki za pomoc! Wiszę dobre #piwo jak będziecie w #poznan
@insystem nie ma prawa stosowac amortyzacji, urealnienia czy innego wymyslu, ale praktyka jest ciezka. Jaki samochod, ile lat, jak uzytkowany, jaka histotia szkodowosci?
@SubiektywnyImbryk wiele wnoszaca wypowiedz, szczegolnie ze pod tagiem mnostwo osob otrzymalo pomoc.