Wpis z mikrobloga

#elektronika #programowanie

Kojarzy ktoś jakieś moduły gadające po SPI (czy czymkolwiek podobnym) do komunikacji przez WiFi 2.4GHz z zaimplementowanym protokołem TCP/UDP? Zależy mi na płytce która ma wyprowadzone piny co by się łatwiej projektowało prototyp. ;) Oczywiście zależy mi również na jak najniższej cenie, ale i na sprawdzonych rozwiązaniach, łatwości developmentu, dobrym supporcie i dokumentacji oraz najlepiej dostarczanych razem z modułem gotowych i działającyh bibliotekach. :P
  • 7
@bartoneczek: ESP8266 na pewno gada po UART (czy SPI nie wiem, może da się jakoś zaprogramować jako SPI slave), ale czasy reakcji są niedeterministyczne: jeśli będziesz używał AT Commands, będziesz musiał wyczekiwać aż otrzymasz odpowiedź "OK" albo "ERROR" albo co tam jeszcze
@bartoneczek: no nie no ESP8266, zwłaszcza na płytce "nodeMCU" jest spoko, mówię tylko że ciężko może być używać go jako peryferium przez AT Commands, ogólnie ESP8266 to SoC z WiFi i jakimśtam rdzeniem mikroprocesorowym, można zaprogramować go tak żeby samodzielnie działał, ma swoje GPIO timery itd, a jeśli koniecznie potrzebujesz zewnętrznego mikrokontrolera to lepiej zaprogramować ESP8266 (w Arduino IDE albo Lua) tak, żeby robiło co ma robić i przez UART wysyłało