Wpis z mikrobloga

Czy zmiana procesora z i5-4690 3.50Ghz na Intel i7-5960X 3.00GHz przyniesie spory przyrost klatek w grach? Obecny procek działa na płycie Z97-PRO i 2x GTX 970 w SLI. Zestaw wykorzystywany głównie w simach typu iRacing czy Dirt Rally. Wyczytałem trochę o tym jaki wpływ na SLI ma sam procesor i chciałem to zweryfikować.

#acleague #simracing #pcmasterrace #komputery
  • 23
  • Odpowiedz
Obecnie procesor chłodzi Dark Rock Pro 3. Wyda przy podkręcaniu czy trzeba wymienić?

Spokojnie sobie poradzi, a jeśli chodzi o przyrost FPS to lepiej i taniej będzie po prostu wrzucić lepszą kartę graficzną. SLI z 970 nie ma już sensu.
@Piotr_z_Frosty:
  • Odpowiedz
@Piotr_z_Frosty: Nie karta tylko SLI. Trzeba rozumieć kiedy i po co się to robi - gdy nie ma wydajniejszego modelu na rynku i brak jest mocy. SLI jest obarczone TONĄ minusów, a przyrost mocy nie jest wprost proporcjonalny do ilości kart. Karty z serii 10x0 (poza najsłabszą 60) będą lepszym i nie takim drogim rozwiązaniem po sprzedaniu obu 970. A przede wszystkim - bardziej przyszłościowym.
  • Odpowiedz
@PurePC_pl: Problemem pozostanie triple screen, którego potrzebuje. Nie orientuję się najlepiej w nowych kartach, ale chyba jeszcze nie ma karty która ma 3 porty DVI, a tylko taki port daje możliwość puszczenia obrazu 144hz.
  • Odpowiedz
@Piotr_z_Frosty: a jakie masz monitory ze pytasz o opoznienia ?

Ja mam 980Ti podkrecona i cztery monitory podpiete. 3 na rigu 144hz asusy i 1x LG panoramiczny 60Hz. Wszystko do jednej karty podpiete.
  • Odpowiedz
@Piotr_z_Frosty: Daj taktowanie tego procka na wszystkich rdzeniach na 3900 mhz, podnieś bclk jeszcze jak się da i styknie. A karty sprzedaj po 900 zł i kup sobie gtx 1070. Ewentualnie zmień na 4690k i kręć na 4,5 ghz.
  • Odpowiedz
@Piotr_z_Frosty: na pewno pytasz o i7-5960X?

Koszt wymiany procesora to niecały tysiac zł.

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-5960X-vs-Intel-Core-i5-4690

1. do simów gdzie sporo fizy chcesz i7
2. podstawowa zasada SLI - stawiamy tylko z najmocniejszych kart
3. jak masz monitory FHD (nawet 3) nie trzeba SLI, wystarczy GTX1070/1080
4. aktualnie masz b.ładny zestaw który samym OC można pogonić, żadna z gier które wymieniłeś nie jest jakaś wymagająca
  • Odpowiedz
@Piotr_z_Frosty: chyba pomyliles procesory, bo 5960x jest lekko drozszy lekko o 2000 od twojego, do tego musisz miec plyte za minimum 900zł (najtansza) i ram ddr4

ogolnie to lepiej miec 1070 nawet z i3 niz wypasionego i7 i gtx970
  • Odpowiedz
@rauf: wspomniany koszt tyczył się i5'tki podanej przez @Grzesiek4.

Dirt Rally na medium łapie dropy. W Assetto na medium przy full gridzie mam czasami 40 klatek.

OC procesora mocno pomoże? Jak to ugryźć?

Prawdopodobnie przystanę na propozycje sprzedaży obu kart i kupna 1070.
  • Odpowiedz