Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #overclocking #hardware

Posiadam i5 4670k oraz płytę Asrock z87 extreme 3. Do tej pory siedziałem na automatycznym OC @4.1 (adaptive). Postanowiłem bardziej się skupić na temacie i podkręcić bardziej. Chciałem aby zarówno takty jak i napięcie spadało w zależności od obciążenia. Wiec sam w BIOSie ustawiłem tryb Adaptive, wybrałem wartość vcore (dawałem różne wartości) a także ustawiałem ile tego adaptive offsetu ma dodawać (ustawiałem też bez). Skutek ? Chyba nie działa to tak jak powinno. Mianowicie jeśli cpu nie taktowało najwyżej to vcore był niski (jakieś 0,7xx), kiedy takty wchodziły na maksymalnie ustawione (np.x42) wówczas niezależnie od tego jakie wartości wybrałem w Addaptive vcore (dopiero kiedy ustawiłem większa wartość niż 1,220 to ją przyjmował, przy niższych sam sobie wchodził na 1,220) wchodził na 1,220, a kiedy było duże obciążenie CPU sam z siebie dodawał 0,050 (czyli wchodził na 1,270). - jeśli przy Addaptive dodałem offset np. +0,010 to dodawał tą wartość od razy czyli w praktyce (przy adaptive 1,220) przy maksymalnym takcie dawał 1,230 a przy duzym obciążeniu 1,280. - A jak rozumiem to powinno działać tak, ze on te 0,010 doda przy obciążeniu w końcu sam ustawiam ile ma dodać a nie on mi dodaje i tak 0,050 ? (czyli dodawanie offsetu jest bez sensu bo można od razu wartośc adddaptiv ustawić na jedno wyjdzie, chyba ze chce się niższą wartość vcore niż 1,220 no to trzeba ujemnym offsetem bo przy adaptivie niższa wartośc i tak nie wchodzi, choć jak rozumiem powinna).

Sądząc, ze to wina BIOSu zaktualizowałem go. Nic to nie dało, działa to tak samo. Postanowiłem więc się nie bawić w adaptive tylko ustawić override i offset. No i znów nie działa jak trzeba. Oczywiście mogę sobie ustawić vcore na sztywno ale kiedy wpisze mu jeszcze offset to on ten offset dodaje mi od razu - a nie tak jak powinien tylko pod dużym obciążeniem. Ja nie wiem, czy może ja coś źle robie, może jakaś inną opcje powinienem jeszcze odznaczyć/zaznaczyć czy zwyczajnie to nie działa tak jak powinno ? Liczę na opinie szczególnie osób które kręciły na asrocku. Wołam też @PurePC_pl
  • 12
@bumbp: No teraz to już po ptakach. Nie będę płyty wymieniał. Szkoda, ze o tym nie wiedziałem jak składałem kompa. Niby extreme 4 była tak wtedy chwalona to obstawiałem, ze extreme 3 nie będzie odstawać.
@Variv: nie no to nie chodzi czy to bedzie asrock pro4 czy tam z170 itd. po prostu w tymi plytami sa problemy. np wypuszczaja wersje biosu 1.1 i tam to nawet mi sie zawieszalo w bios albo komp nie startowal. teraz jest wersja 3.7 i juz chodzi w miare ok ale dalej cos tam nawala. niektorzy polecaja ale czesto jest #!$%@?.
@Variv: w domu mam asrock z87 pro4 i tam cos podkrecalem ale nic skomplikowanego. ustawilem na w miare satysfakcjonujacy wynik na najnowszym biosie i dziala ale mam problem ze startem kompa czasem tzn wciskam power on a tu nic. i dopiero po drugim albo trzecim wcisnieciu startuje. a czemu? nie wiem. pisalem do asrocka a oni ze zasilacz itd. a tu #!$%@? bequite 700W. to napisali ze moze tak byc ze
@khurghan: No i co mi to da? Nie jeden poradnik przeczytałem. Na sztywno to ja sobie mogę ustawić, ale chciałem na offsecie - ale wychodzi na to, ze na mojej płycie nie działa ten offset tak jak powinien.
@Variv: @khurghan: ASRock ma normalne, dobre płyty i nie ma co siać herezji. Sam (osoba, która aktualnie odpisuje) posiadam na jednym z prywatnych zestawów platformę opartą o Fatal1ty B85 Killer oraz 4690K@4,5 GHz. Ustawiony dokładnie tak jak chcesz, tj. zależnie od obciążenia inne takty i napięcia. Nie było z tym najmniejszego problemu więc jest to do zrobienia. Trudno nam jednak szybko i na odległość ustalić co jest nie tak u
ASRock ma normalne, dobre płyty i nie ma co siać herezji. Sam (osoba, która aktualnie odpisuje) posiadam na jednym z prywatnych zestawów platformę opartą o Fatal1ty B85 Killer oraz 4690K@4,5 GHz. Ustawiony dokładnie tak jak chcesz, tj. zależnie od obciążenia inne takty i napięcia. Nie było z tym najmniejszego problemu więc jest to do zrobienia. Trudno nam jednak szybko i na odległość ustalić co jest nie tak u Ciebie. ( ͡°
@Variv: te stany procka C1,C5 to masz wlaczone/wylaczone? program do pobierania emaili w stanie uspienia wlaczony czy wylaczony? Mam Z97 extream3 i u mnie wszystko smiga jak chce.( ͡° ʖ̯ ͡°)