Wpis z mikrobloga

@erwit: Będziesz mógł, czasem może być problem z wgraniem bootloadera, dlatego najlepiej kupić od raz z bootloaderem, albo dokładnie taki model jak jest w Arduino (Atmega328P-PU).
@Caroo: zafascynowalem sie ostatnio mikrokontrolerami, ale nic o nich nie wiem. Przeczytalem w necie, ze najlepiej jest zaczac wlasnie z arduino. W C programowac juz jako tako umiem. Szukam jakiegos zestawu na poczatek, zeby ogarnac o co w tym chodzi.
@erwit: No to przede wszystkim potrzebujesz albo całą płytkę Arduino, albo mikrokontroler + programator. Moim zdaniem dobrze sobie kupić płytkę, bo na początek bardzo wygodne to jest, a i majątku nie kosztuje. Można też kupić coś pomiędzy, np. coś takiego, kosztuje znacznie mniej, a ma prawie wszystkie funkcjonalności z Arduino.

Do tego będziesz też potrzebował jakichś elementów elektronicznych, możesz się rozejrzeć za jakimś starter-kitem, albo kupować pojedynczo. Na ebayu można kupić
@erwit: Jeśli nie umiesz zaprojektować płytki i jej wykonać to zainteresuj się arduino. Jeśli umiesz, to możesz więcej. Nigdy nie miałem styczności z IDE Arduino, za to miałem ze Atmel Studio 4, 5 i 6 i Atmel Studio 6 serdecznie polecam. Fajnie jest też mieć programator, ja swój złożyłem na płytce uniwersalnej i śmiga.

Niezaprzeczalną zaletą oddzielnego programatora jest to, że możesz sobie użyć dowolnego avrka. Niektóre wystarczające do określonych potrzeb
@erwit: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=atmega+328 same mikrokontrolery połowę taniej niż na nettigo, fakt że jeszcze potrzebny programator (usbasp wydatek rzędu~30zł, ale szersze spektrum możliwości). Pytanie czego chcesz się nauczyć? programować, czy też poznać hardware. jeśli samo programowanie bierz gotowy zestaw, bo bez podstaw elektroniki się zrazisz. Jeśli chcesz liznąć sprzętu i konstruować własne układy: uC, płytka stykowa i kabelki :)
@glodny_student: Przecież mają kalkulator na stronie. Cenowo - jedno zamówienie to koszt minimum 60-70zł (starczyło na 11 dwustronnych płytek 15x20mm). Jakościowo jest ok z tym, że nigdy nie życzyłem sobie opisu. Może i jest sens robić w domu ale zrobisz w domu ścieżki 10 milsów (10 milsów odstępu)? Szkoda czasu itp, poza tym trzeba mieć narzędzia. Ja zawsze zamawiam.
@Analityk: przy małych płyteczkach może i się opłaca, ale jakbyś chciał zrobić coś większego to masakra. Kiedyś zaprojektowałem sobie dwustronną o rozmiarach 10x15cm to za 2 sztuki wychodziło coś koło 170zł. I jeżeli chodzi o ścieżki 10milsów to da się zrobić w domu z tym, że albo laminator, albo naświetlanie. Chociaż jak się uprzeć to i żelazkiem zrobi, ale to trzeba trochę cierpliwości.
@miszczo997: 10x15cm - przecież to idzie na tym kompa złożyć. Jak już robię takie ścieżki to zazwyczaj do smd 603 itd. W domu tego nie zrobię. Poza tym Satland zrobi ci jeszcze gęściejsze płytki. Bardziej opłaca mi się zrobić bardziej skomplikowaną płytkę ale mniejsza i lutować drobnice smd niż większą i prostszą ale dla elementów przewlekanych.