Wpis z mikrobloga

Przymierzam się do kupna komputera stacjonarnego i chciałem was prosić o opinie/pomoc co do składanego przeze mnie zestawu komputerowego. Ogólnie to bardzo dawno się nie interesowałem tematem sprzętu komputerowego i mam nadzieję, że jeśli coś jest nie tak, to poradzicie :)

Zestaw: https://www.morele.net/inventory/info/8hPIBC/

Sprzęt jest wybierany w szczególności pod granie. Niestety na gtx 1080 mnie nie stać, dlatego składak jest budowany z myślą o upgrade (kiedyś tam).

Z góry dziękuję :D

• 23
  • Odpowiedz
@arczixxx: może być. Można taniej ale nie oszczędzasz z tego co widać ( ͜͡ʖ ͡€)
Jeżeli nie dusi Ciebie budżet to nie rezygnuj z i7 na rzecz i5, tak jak towarzysze wyżej radzą bo szybko okaże się, że jednak potrzebujesz mocniejszego CPU. Są momenty w niektórych grach gdzie nawet podkręcony 6600k się dławi lub jest tuż poniżej tego stanu.
  • Odpowiedz
@arczixxx: i tak zamierzasz kupić topowy sprzęt na chwilę obecną więc po co oszczędzać? Możesz jedynie wybrać inny sklep, gdzie są tańsze podzespoły albo ewentualnie zmienić obudowę na innego producenta - znacznie tańsze. Ale nie rezygnuj ogólnie z podzespołów, które wybrałeś bo są po prostu dobre.
  • Odpowiedz
@arczixxx: Nie wiem tylko jak z pamięciami. Ja zawsze wybieram najwyższe taktowanie podane na ark.intel.com (w tym wypadku 2133 MHz).

EDIT: @arczixxx: Poza tym karta graficzna wejdzie na styk (z zamontowaną klatką na dyski). Na rynku jest wiele znacznie tańszych i większych obudów.
  • Odpowiedz
@ptasiek2: o co chodzi z tymi pamięciami? na stronie do i7 jest tak jak piszesz 2133MHz - procesor będzie ograniczał taktowanie pamięci?
Ogólnie to chyba lepiej teraz i7 + 1070 i ewentualnie kiedyś 1080.
  • Odpowiedz
@arczixxx: grunt mireczku bys to ty byl zadowolony ze swojej pieknej maszyny. Ja jeszcze siedze na Haswellu 4670k, do tego gtx 970 i wszystko poki co smiga. Po swietach dopiero bede myslal o jakiejs rozbudowie. Jaki sprzet posiadasz obecnie? :D
  • Odpowiedz
@arczixxx: Zestaw jest bardzo OK. Tak jak powiedział jeden z mirków - jeśli Cie stać to nie ma co wyrzucać i7, zwłaszcza gdy dochodzi okazjonalny rendering. Obudowa fajna, ładna, cicha i dobrze wykonana - spisze się. Pamięci spokojnie będą pracować na swoich taktowaniach. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz