Wpis z mikrobloga

Miłość do bliźniego w pełnej krasie... Od dawna nie jestem katolikiem, ale do głowy by mi nie przyszło tak obrazić głowę jakiegoś kościoła tylko dla tego, że nie odpowiada mi to co mówi. Wiedziałem, że jakiś "inteligent" wyzwie papieża od lewaków, ale takiego czegoś się nie spodziewałem (,)

Pobierz p.....x - Miłość do bliźniego w pełnej krasie... Od dawna nie jestem katolikiem, ale ...
źródło: comment_BcScgFgtw5zcttENUVN4eBgw9nPV5vZ0.jpg
  • 23
@PierDacze: "Kościół to nie tylko instytucja, budynek itd, ale też wspólnota ludzi z mocnymi filarami pozytywnej filozofii przekazywanej z nowego testamentu. Znam przykłady osób, które mimo że w domu mieli patologię to wyrośli na porządnych ludzi dzięki temu, że trzymali się Kościoła." - tak samo jak każdy zna osoby które nie wyrosły na porządnych ludzi. Tak samo wszystkie kradzieże, włamania, morderstwa itp. są uprawiane przez katolików, których biblia i kościół uczyły
@pentax:

Religia powstała po to żeby tłumaczyć zjawiska kiedyś niezrozumiałe i niewytłumaczone, jako boską ingerencje w życie zwykłego człowieka. W tej chwili religia nie ma dla mnie racji bytu ze względu na to że nauka dowiodła, że większość tych zjawisk jest wytłumaczalna.

Moim zdaniem religia (ale też zależy która) powstała po to, żeby wprowadzić pewne standardy społeczne i zmobilizować ludzi do ich przestrzegania.

Łatwiej ludziom wpoić od dziecka, że kradzież to