Wpis z mikrobloga

#programowanie #dotnet #csharp #pytanie

Szukam porady do mojej sytuacji. Pracuję dwa lata w pewnej firmie, gdzie dostałem się zaraz po studiach (można powiedzieć, że to moja pierwsza konkretna praca). Ogólnie dział software'owy i niby byłem zatrudniony jako programista (bardziej embedded, co wynikało trochę z moich studiów), ale w praktyce to było użeranie się z dokumentami, normami, procesami i tego kodu mało co widziałem. Po ponad roku takiej pracy powiedziałem basta i miałem szukać czegoś innego ale ostatecznie przemigrowałem wewnętrzne do zespołu c# co było możliwe bo we własnym zakresie uczyłem się csharpa tak dla siebie jeszcze na studiach. Tam miałem styczność z SQL Server, SQL, WPF, EF, PRISM, MEF itp. Tego kodowanie już było trochę więcej ale i tak bardzo mało w porównaniu z 'normalnym' firmami software'owymi (zdecydowana większość czasu to użeranie się z wymaganiami i testami do nich - ok 80% czasu). Przepracowałem tak nie cały rok i czas coś zmienić bo do niczego dobrego to nie prowadzi.

Chciałbym pójść w stronę webu i zacząłem się na własną rękę uczyć: rest, web api 2, mvc (tylko tyle żeby korzystać z web api), trochę frontu (js, html, css, jquery) problem w tym że jestem na początku drogi. Jak myślicie, jest jakaś szansa zatrudnienia się jako c# web developer ze znajomością ogólnie .net'a ale z na razie marną znajomością webu?
Jakieś porady jak to rozegrać?
Problem jest jeszcze taki, że w obecnej firmie dobrze płacą (tak mi się wydaje) i nie bardzo uśmiecha mi się redukcja zarobków ( ͡° ʖ̯ ͡°) (przełknąłbym nieznaczną obniżkę gdyby firma była tego warta i dużo bym się uczył)
  • 7
Tak, jest dużo firm które mają różne projekty w .NET, od desktopowych po webowe. Mógłbyś wtedy zacząć od tego co umiesz i wdrażać się w technologie webowe. Jakie miasto?
@LeopoldStuff: dobrze ze działasz na własną rękę (uczysz się i uaktualniasz wiedzę). Co do zmiany roboty to szukaj na bieżąco, rynek IT jest nienasycony.. często jest tak że jeśli zauważą że jesteś kumaty na rozmowie to dadzą Ci szansę się doszlifować. Pozdro
@LeopoldStuff: Jak ogarniasz dobrze te technologie co napisałeś, to nie powinieneś mieć problemu z przesiadką na web. Jeżeli nie masz dużego ego wyrobionego, to od razu mógłbyś zacząć pracować jako stażysta/junior w webie. Będziesz mniej zarabiał, ale zdobędziesz doświadczenie.