Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania
Hey, mam problem w trakcie nauki c++ którego rozwiązania nie jestem w stanie wygooglać.
Mianowicie chodzi o wykorzystanie vector'a typu struct: np: Struct {int A, int B}
W jaki sposób mogę odwołać się do A albo B?
Przykładowo:
Chcę policzyć w vector Vec liczbę elementów których zmienna B jest równa 5.
count(Vec.begin(),Vec.end(), ????? );
Dziękuję za każdą pomoc
  • 17
@mmprogr: @Stephano: Nie udzieliłem odpowiedzi, bo do elementów vectora można się dostać na dwa sposoby: przez indeks jak w tablicy i za pomocą iteratora. Kod OPa sugeruje, że chce używać iteratora, ale nie bardzo wie, z czym się to je, więc lektura jest wskazana. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Alkreni: Wiem jak osiągnąć to co chcę wykorzystując indeks. Nie wiem jak wykorzystać funkcje z przy kontenerach ustalonych struktur.

@mmprogr: Dziękuję za link, już przeczytałem ten kurs ale nie ma tam mowy o przypadku o którym piszę, chyba, że czegoś nie zrozumiałem.
@Stephano: Abyś mógł użyć counta w taki sposób, jaki opisałeś w pierwszym poście musiałbyś redefiniować operator ==. Można to zrobić, gdybyś przerobił strukturę na obiekt, ale sądzę, że to nie ma sensu i tworzy nieczytelny kod. Bez problemu napiszesz funkcję, która robi to, co chcesz.
@Alkreni: Dziękuję za pomoc. Robię teraz mały projekcik w którym staram się wszystko rozwiązywać przy pomocy stla, najwyraźniej nie wszystko da się tak zrobić. Dobranoc!