Wpis z mikrobloga

#apple #macbook

Noszę się z zamiarem kupienia applowskiego laptopa, do podstawowego użytkowania. Nie gram w gry, więc w zasadzie będzie to jedynie korzystanie z internetu, oglądanie filmów, pakiety biurowe i obrabianie filmów z gopro.

Zastanawiałem się nad air 13, jednak nie uśmiecha mi się wydawanie prawie 4k zł na laptopa i chciałem poznać opinię na temat kupna używanych. Tak? Nie? I dlaczego? Cena jest dużo niższa, ale jednak istnieją też pewne minusy. Używane kosztują nawet 2x taniej więc jakaś różnica pewnie jest..

Dzięki za odpowiedź.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michalovx: Zdecydowanie warto. Niedawno kupiłem używanego MBP '10, zero rys, który działał jak świeżo po wyjęciu z pudełka, bateria miała około 200 cykli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@michalovx: Jak nie ma wgnieceń/plam na matrycy/dziwnej klawiatury/problemow z baterią to tak.
  • Odpowiedz
  • 0
@czikapu: allegro?

I jeszcze w sumie dwa pytania: ilość cykli chyba nie powinna mieć wpływu na długość działania baterii? Widziałem parę air które miały niby 200 cykli a w opisie było że bateria trzyma 4-6h. To chyba trochę krótko?

I ostatnie pytanie: lepiej od osoby prywatnej czy hurtowni używanych?
  • Odpowiedz
@michalovx: Ilość cykli ma wpływ na baterię, im więcej cykli, tym dłużej zajmuje ładowanie laptopa i krócej czasu laptop "trzyma" na jednym ładowaniu.
Poza tym, ta bateria może być nieoryginalna.
Jakbym był na Twoim miejscu, kupiłbym MacBooka Pro do roku 2012. W MacBooku Pro '09-'12 możesz wymienić prawie wszystkie komponenty mając odpowiedni zestaw śrubokrętów.
Ponadto:
-Masz napęd optyczny, który możesz wyjąć i za ~30-50 zł włożyć w jego miejsce drugą kieszeń na dysk HDD,
  • Odpowiedz
@michalovx: Każda cena jest normalna. Ja kupiłem MBP '09 za 900 zł bez żadnych rys, obtarć etc. z oryginalną ładowarką i 200 cyklami na baterii. Musisz dobrze poszukać, zwłaszcza na olx. 2000 za '12 to IMO dobra oferta.
  • Odpowiedz