Wpis z mikrobloga

#sdm to wydarzenie zrobione tylko i wyłącznie pod zarobek #kosciol. Na przykładzie Krakowa.

Miasto na organizację ŚDM wyda 51 milionów złotych klik (są to koszty mocno zaniżone, mają sięgnąć 200 milionów złotych), czyli 83 razy więcej niż na stołówki szkolne i przedszkolne i tylko 10 milionów więcej niż na ochronę zdrowia, opiekę i pomoc społeczną (43 883 175zł, klik, strona 41).

Aby wziąć udział w uroczystości pielgrzym musi zapłacić od 150 do 760 złotych. Szacowana ilość pielgrzymów to 2 miliony. Daje nam to około 868 000 000 złotych (przyjmując średni koszt pakietu pielgrzyma równy 434 złotych), klik.

Aby zostać wolontariuszem podczas Światowych Dni Młodzieży trzeba zapłacić od 50 do 300 złotych. Potrzeba ich od 20 do 25 tysięcy. Przyjmując średni koszt pakietu pielgrzyma jako 150 złotych daje nam to od 3 000 000 do 3 750 000 złotych.

Aby dołączyć do listy restauracji w których mogą stołować się pielgrzymi właściciel musi zapłacić 1000 złotych plus vat klik, oczywiście kurii. Jak na razie według oficjalnych informacji dołączyło 250 restauracji a potrzeba drugie tyle. 250 000 do 500 000 złotych dla kurii.

Dodatkowo, Komitet Organizacyjny Światowych Dni Młodzieży (KOŚDM) był na tyle bezczelny, że za umieszczenie logo na biletach okazyjnych (15zł za tydzień jazdy) chciał także zapłatę od ZIKiT klik. Logo na biletach jednak się nie pojawi.

Dorzućmy do tego straszliwe utrudnienia w ruchu klik, a także odwołane operacje i zabiegi w szpitalach klik. Utrudnienia napotkają także firmy, które posiadają swoje biura w Krakowie. Wiele z nich (wielkie i międzynarodowe firmy jak i małe, krakowskie firemki) muszą kombinować z pracą zdalną pracowników lub zamknąć biznes na czas trwania ŚDM. Co na to nasz Prezydent? Zaleca wyjechanie na zieloną trawkę, klik.

Do tego dojdzie jeszcze 29 lipca Masa Krytyczna, która przejdzie się trasą po Nowej Hucie. Tutaj świetnie widać poziom umysłowy organizatorów.

Co nam to szkodzi, w końcu jesteśmy bogaci! #krakow #polska #katolicyzm

grafika za gazeta.pl.
s.....v - #sdm to wydarzenie zrobione tylko i wyłącznie pod zarobek #kosciol. Na przy...

źródło: comment_KKlSJABDtzZvLIr1TqL6NGZKhJpkGreu.jpg

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
przyjmując średni koszt pakietu pielgrzyma równy 434 złotych)

Przyjmując średni koszt pakietu pielgrzyma jako 150 złotych

@simivv: na jakiej podstawie?

Szacowana ilość pielgrzymów to 2 miliony.

Zarejestrowało się ok 300 000 ludzi...

Zamiar przyjazdu na Światowe Dni Młodzieży wcześniej deklarowało ok. 560 tys. osób, ale do 10 lipca dokończyło procedurę rejestracji 360 tys. pielgrzymów, którzy wybrali konkretne pakiety usług obejmujące transport, zakwaterowanie i wyżywienie.

Z Masą się nie wygłupiaj, nikt nawet
  • Odpowiedz
@pilot1123: chyba wiesz jak się liczy średnią, tak? Liczba zarejestrowanych zazwyczaj oscyluje w tych granicach jednak później zjawia się ich dużo więcej. Za tym samym artkułem z polskieradio.pl:

Biskup zwrócił uwagę, że - jak pokazują poprzednie edycje ŚDM - czym innym jest rejestracja, a czym innym ostateczna liczba uczestników wydarzeń. Jak podał, w trakcie Światowych Dni Młodzieży w Madrycie zarejestrowanych było ok. 400 tys. osób, a pojawiło się 1,5 mln.
  • Odpowiedz
@simivv:
No ale afaik tylko zarejestrowani wykupują pakiety o których mówisz.
Liczenie też średniej z na podstawie trzech cen (czy ile ich tam jest) w sytuacji gdy np. 90% wykupionych pakietów to ten najtańszy też nie ma sensu.
  • Odpowiedz
@simivv: Polacy zarabiają od 1000 zł miesięcznie do 10 000 000. Czy średnio zarabiają 5 000 500? Pielgrzym, króry się nie zarejestruje płaci też za ten wstęp?
Swoją drogą 700 zł za tydzień zakwaterowania, żywienia, transportu nie brzmi jak kwota z kosmosu...
  • Odpowiedz
Aby wziąć udział w uroczystości pielgrzym musi zapłacić od 150 do 760 złotych.

@simivv: Nieprawda, wstęp na same uroczystości jest wolny. Utrudnienia w ruchu, odwołane operacje byłyby niezależnie od zaangażowania organizatora. Gdybyś zorganizował imprezę urodzinową na 2 miliony ludzi też miasto byłoby sparaliżowane.
  • Odpowiedz
Dodatkowo, Komitet Organizacyjny Światowych Dni Młodzieży (KOŚDM) był na tyle bezczelny, że za umieszczenie logo na biletach okazyjnych (15zł za tydzień jazdy) chciał także zapłatę od ZIKiT.

Komitet Organizacyjny Światowych Dni Młodzieży (KOŚDM) był na tyle bezczelny

bezczelny

@simivv: xD przeczytaj sobie ten artykuł, który doczepiłeś, tam jasno wytłumaczono, po co była ta ewentualna zapłata.

ogólnie świetne zestawienie, w 100% pod założoną przed napisaniem pierwszego znaku tezę.
  • Odpowiedz
#sdm to wydarzenie zrobione tylko i wyłącznie pod zarobek #kosciol.

@pilot1123: Bardzo w to wątpię przyjacielu. Kościół musi do tego sporo dołożyć. Każda parafia musiała w ciągu dwóch lat przeznaczyć 4 "tace" niedzielne na ten cel. Dodatkowo każdy wikary (z mojej diecezji przynajmniej), musiał wpłacić 1000 zł, proboszczowie więcej. Wiem, że każda parafia dokładała coś od siebie, ale to już załatwiali proboszczowie. Wydaje się niewiele, ale wystarczy dodać, że w
  • Odpowiedz
@pilot1123: średniej nie liczy się tylko z minimalnej i maksymalnej wartości. Nie mówię teraz o tym, czy to kwota z kosmosu czy nie.
@Vinniczek: na jakiej podstawie wnosisz, że 90% to najtańszy pakiet?
@marc1027: macie rację, w takim razie **360000 * 434 = 156 240 000 złotych**. Nadal jest to spora kwota.
  • Odpowiedz
średniej nie liczy się tylko z minimalnej i maksymalnej wartości.

@simivv: liczy się. Później to są już średnie ważone i inne wynalazki. Z resztą sam tak policzyłeś...
  • Odpowiedz
Polacy zarabiają od 1000 zł miesięcznie do 10 000 000. Czy średnio zarabiają 5 000 500?

@pilot1123: Ot cały internet w dwóch zdaniach. No offence, ale to największa głupota jaką dzisiaj przeczytałem, choć dopiero 12 i masz szansę jeszcze zsunąć się z podium.
  • Odpowiedz
@pilot1123: polecam wrócić do podstaw matematyki, średnia arytmetyczna. Łopatologicznie: średnia to suma wszystkich wartości (nie tylko skrajnych) podzielona przez liczbę tych wartości.

150 + 760 = 910, 910 / 2 = 455. Jak widzisz wartość ta jest inna niż podana przeze mnie więc nie, ja tak nie policzyłem.

@michalkosecki: chciałem w jednym miejscu zebrać to, co mi się nie podoba w #sdm. Widzę mało pozytywów w tym wydarzeniu
  • Odpowiedz
@simivv:
Na tej samej co twoje wyliczenie średniej ;)
Ja rozumiem, że piszesz pod tezę ale skończ, sam nie jestem fanem i uciekam z Krakowa ale Twoje bajdurzenie jest najniższych ateistycznych lotów.
  • Odpowiedz
@simivv: a ja widzę pozytywy, ale PR-owo i medialnie to jest rozgrywane tragicznie, ale też rozumiem, z czego to wynika.

wpis @M4h00n w sumie dotyczy tylko jednej rzeczy - że jest dumny, że tyle ludzi przyjedzie i się cieszy ze zmian infrastrukturalnych, które tego typu imprezy (jak wcześniej euro) przyspieszają.
  • Odpowiedz
zgodnie z rozkładem normalnym najwięcej będzie biletów w cenie "średniej".

@simivv: nie możesz założyć, że tak będzie, zwłaszcza w sytuacji, gdzie ludzie głosują portfelami + nie wiesz, ile było których biletów w puli. :)
  • Odpowiedz
@pilot1123: podchodząc literalnie do tego co zobrazowałeś, to jest to środek przedziału. Owszem jest to przy okazji średnia z dwóch wartości, powiem więcej, średnią można policzyć dla jednej wartości. Ja rozumiem Twoją intencję, ale kontekst w którym przywołałeś te obliczenia pokazuje, ze niestety nie rozumiesz istoty średniej. Nie przejmuj się, większość ludzi tego nie czai :)
  • Odpowiedz
zgodnie z rozkładem normalnym najwięcej będzie biletów w cenie "średniej".

@simivv: Zgodnie z rozkładem normalnym najwięcej osób w tym kraju zarabia średnią krajową.
  • Odpowiedz