Aktywne Wpisy
Linnior88 +17
Czemu ludzie nie chcą mieć dzieci , przecież to chyba mile uczucie spędzać z kimś czas przekazywać wartości i się opiekować :3
dziobnij2 +83
Mam 34 lata i całe życie mieszkam z rodzicami. Nie wiem co to znaczy mieszkać samemu. W tym wieku muszę słuchać rodziców katolików, przestrzegać ich zasad, bo przecież mieszkam w ich mieszkaniu. Nie potrafię wynająć mieszkania, bo mam niepełnosprawność w stopniu znacznym i rentę 1620 zł. Za takie ochłapy nie wynajmę nawet pokoju, bo niemiałbym za co kupić jedzenia i butów. Poza tym z obcymi mieszkać nie chcę. Nie dałbym rady mieszkać
Miasto na organizację ŚDM wyda 51 milionów złotych klik (są to koszty mocno zaniżone, mają sięgnąć 200 milionów złotych), czyli 83 razy więcej niż na stołówki szkolne i przedszkolne i tylko 10 milionów więcej niż na ochronę zdrowia, opiekę i pomoc społeczną (43 883 175zł, klik, strona 41).
Aby wziąć udział w uroczystości pielgrzym musi zapłacić od 150 do 760 złotych. Szacowana ilość pielgrzymów to 2 miliony. Daje nam to około 868 000 000 złotych (przyjmując średni koszt pakietu pielgrzyma równy 434 złotych), klik.
Aby zostać wolontariuszem podczas Światowych Dni Młodzieży trzeba zapłacić od 50 do 300 złotych. Potrzeba ich od 20 do 25 tysięcy. Przyjmując średni koszt pakietu pielgrzyma jako 150 złotych daje nam to od 3 000 000 do 3 750 000 złotych.
Aby dołączyć do listy restauracji w których mogą stołować się pielgrzymi właściciel musi zapłacić 1000 złotych plus vat klik, oczywiście kurii. Jak na razie według oficjalnych informacji dołączyło 250 restauracji a potrzeba drugie tyle. 250 000 do 500 000 złotych dla kurii.
Dodatkowo, Komitet Organizacyjny Światowych Dni Młodzieży (KOŚDM) był na tyle bezczelny, że za umieszczenie logo na biletach okazyjnych (15zł za tydzień jazdy) chciał także zapłatę od ZIKiT klik. Logo na biletach jednak się nie pojawi.
Dorzućmy do tego straszliwe utrudnienia w ruchu klik, a także odwołane operacje i zabiegi w szpitalach klik. Utrudnienia napotkają także firmy, które posiadają swoje biura w Krakowie. Wiele z nich (wielkie i międzynarodowe firmy jak i małe, krakowskie firemki) muszą kombinować z pracą zdalną pracowników lub zamknąć biznes na czas trwania ŚDM. Co na to nasz Prezydent? Zaleca wyjechanie na zieloną trawkę, klik.
Do tego dojdzie jeszcze 29 lipca Masa Krytyczna, która przejdzie się trasą po Nowej Hucie. Tutaj świetnie widać poziom umysłowy organizatorów.
Co nam to szkodzi, w końcu jesteśmy bogaci! #krakow #polska #katolicyzm
grafika za gazeta.pl.
@simivv: na jakiej podstawie?
Zarejestrowało się ok 300 000 ludzi...
Z Masą się nie wygłupiaj, nikt nawet
No ale afaik tylko zarejestrowani wykupują pakiety o których mówisz.
Liczenie też średniej z na podstawie trzech cen (czy ile ich tam jest) w sytuacji gdy np. 90% wykupionych pakietów to ten najtańszy też nie ma sensu.
Swoją drogą 700 zł za tydzień zakwaterowania, żywienia, transportu nie brzmi jak kwota z kosmosu...
@simivv: Nieprawda, wstęp na same uroczystości jest wolny. Utrudnienia w ruchu, odwołane operacje byłyby niezależnie od zaangażowania organizatora. Gdybyś zorganizował imprezę urodzinową na 2 miliony ludzi też miasto byłoby sparaliżowane.
@simivv: xD przeczytaj sobie ten artykuł, który doczepiłeś, tam jasno wytłumaczono, po co była ta ewentualna zapłata.
ogólnie świetne zestawienie, w 100% pod założoną przed napisaniem pierwszego znaku tezę.
@pilot1123: Bardzo w to wątpię przyjacielu. Kościół musi do tego sporo dołożyć. Każda parafia musiała w ciągu dwóch lat przeznaczyć 4 "tace" niedzielne na ten cel. Dodatkowo każdy wikary (z mojej diecezji przynajmniej), musiał wpłacić 1000 zł, proboszczowie więcej. Wiem, że każda parafia dokładała coś od siebie, ale to już załatwiali proboszczowie. Wydaje się niewiele, ale wystarczy dodać, że w
@Vinniczek: na jakiej podstawie wnosisz, że 90% to najtańszy pakiet?
@marc1027: macie rację, w takim razie **360000 * 434 = 156 240 000 złotych**. Nadal jest to spora kwota.
@simivv: liczy się. Później to są już średnie ważone i inne wynalazki. Z resztą sam tak policzyłeś...
@pilot1123: Ot cały internet w dwóch zdaniach. No offence, ale to największa głupota jaką dzisiaj przeczytałem, choć dopiero 12 i masz szansę jeszcze zsunąć się z podium.
150 + 760 = 910, 910 / 2 = 455. Jak widzisz wartość ta jest inna niż podana przeze mnie więc nie, ja tak nie policzyłem.
@michalkosecki: chciałem w jednym miejscu zebrać to, co mi się nie podoba w #sdm. Widzę mało pozytywów w tym wydarzeniu
Na tej samej co twoje wyliczenie średniej ;)
Ja rozumiem, że piszesz pod tezę ale skończ, sam nie jestem fanem i uciekam z Krakowa ale Twoje bajdurzenie jest najniższych ateistycznych lotów.
wpis @M4h00n w sumie dotyczy tylko jednej rzeczy - że jest dumny, że tyle ludzi przyjedzie i się cieszy ze zmian infrastrukturalnych, które tego typu imprezy (jak wcześniej euro) przyspieszają.
xDDD
Komentarz usunięty przez autora
@simivv: nie możesz założyć, że tak będzie, zwłaszcza w sytuacji, gdzie ludzie głosują portfelami + nie wiesz, ile było których biletów w puli. :)
@simivv: Zgodnie z rozkładem normalnym najwięcej osób w tym kraju zarabia średnią krajową.