Wpis z mikrobloga

Przetłumaczone z Reddita: Muzułmanie, jak zmieniło się wasze życie po 11 września?

Zostawiam bez żadnego dodatkowego komentarza, aby każdy mógł wyrobić sobie własną opinię na ten temat. Więcej w oryginalnym wątku: https://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/3i97vv/seriousmuslims_of_reddit_how_much_did_your_life/

Miałem na imię Osama. Musiałem je zmienić, ponieważ ludzie nie traktowali mnie już więcej w ten sam sposób. Miałem wtedy 6 lat.
- wertexx

Spotkałem kiedyś muzułmańskiego chłopaka na Brooklynie, pokazał mi swój duży tatuaż na lewej stronie brzucha. Panorama Manhattanu wraz ze stojącymi wieżami WTC, półksiężycem i gwiazdą oraz napisem "I love NYC" z dopiskiem "my city" poniżej. Nie pytałem go o niego za wiele, ale rozumiałem sytuację. Ten #!$%@? Bin Laden oraz ogólna ignorancja ludzi sprawiły, że czuł się niechciany we własnym domu.
- vertumne

Moja rodzina mieszkała na Staten Island, kiedy doszło do zamachów. Ludzie pluli na moją matkę, gdy szła ulicą. Pewnego dnia w naszym bloku zabrakło prądu i przyjechała policja. Wszyscy sąsiedzi rozmawiali z policją i wskazywali na nasze mieszkanie. Byłem wtedy młody i znam to tylko z opowieści rodziców.
- QwertyNovelty

Również mieszkałem na Staten Island w tamtym czasie. Moja rodzina jest hindusami, nie muzułmanami, lecz matka mojego najlepszego przyjaciela nadal kazała mu przestać się ze mną zadawać (bolało to tym bardziej, że znała naszą rodzinę od czasów, gdy miałem 4-5 lat i ciągle ich odwiedzałem, a nawet zostawałem w ich domu na noc. Nigdy bym nie pomyślał, że to ona mogłaby zrobić coś takiego). Policja kilkukrotnie pukała do naszych drzwi, by "się rozejrzeć" itd. Mieszkaliśmy w tym budynku dłużej niż reszta sąsiadów, jednak pewnie ludzie cały czas na nas donosili.
- AG3287

Byłem w 6. klasie, kiedy do tego doszło. Jeden z moich nauczycieli powiedział mi, że mój "gatunek" nie zasługiwał na pobyt w tym kraju (mimo, że się w nim urodziłem). Nikt w naszej dzielnicy nie chciał z nami rozmawiać i ktoś przejechał kota mojej mamy. Inny nauczyciel powiedział mi później, że nie zasługuję na edukację, jaką otrzymuję. Niestety nigdy tego nie zgłosiłem, ponieważ wtedy nie wiedziałem, że jest to możliwe. Byłem też zbyt przestraszony, by komuś o tym powiedzieć, bo nie chciałem mieć kłopotów z nauczycielami.
- 90akram

Jestem zatrzymywany na lotnisku na ok. 2 godziny za każdym razem, gdy przylatuję do USA. Nie wiem, co dokładnie robią, ale prawdopodobnie chodzi o jakiś "wywiad środowiskowy".
- Iwearsuitsdaily

Jako muzułmanin nie miałem żadnego problemu aż do 1979, gdy doszło do kryzysu zakładników po rewolucji islamskiej. Od tamtego momentu, zostaliśmy znienawidzoną grupą. Po 11 września nie miałem poważniejszych problemów, jednak moja żona, która nosi chustę, była otwarcie krytykowana każdego dnia. Nawet dziś, gdy wychodzimy na spacer, niektórzy ludzie wykrzykują z samochodów w naszą stronę obraźliwe słowa. Żaden z naszych sąsiadów nie chce się z nami zadawać. Powiedziałbym, że to lepiej, niż mieliby nas znieważać. Wolę zostać sam ze sobą, niż czuć, że tutaj nie nalezę. Moja rodzina przybyła do USA w 1896 i żyją tu dłużej, niż większość naszych sąsiadów. Bawi mnie, gdy ludzie mówią, że mam bardzo dobry angielski.
- mosethelawgiver

#islam #swiat #emigracja #polityka #4konserwy #neuropa #reddit
  • 4
  • Odpowiedz