@agaja dzis robię znów bo tamten się skończył :) nie mam jeszcze czarnuszki ale na pewno kupie w niedalekiej przyszłości. Nie mam w piekarniku tych różnych obiegow, zwykle grzanie ale jakoś to dostosuję i może dam wode żeby lepiej jeszcze wyszło :) Jakich używasz drożdży? Sypkich czy tych miękkich?
@Aguch: kupuje takie zwykle drozdze babuni, przyznam, ze kroje je w kostki i zamrazam, a przed robieniem chleba kostke rozpuszczam w letniej wodzie (dodatkowy plus jest taki, ze sie mniej "ciapią" niż drozdze swieze i miekkie). A mniej opcji w piekarniku to lepiej chyba :) Ja musiałam kombinować, bo niestety nie do konca rownomiernie mi zawsze grzeje, wiec trzeba bylo szukac opcji optymalnej.
@agaja jednak nie pieklam bo padlam spac jak wróciłam z pracy :< ale jutro pewnie się wyrobię. To u Ciebie na górze chleba to mak? Super wygląda :)) dziękuję za rady na temat drożdzy, do tej pory uzywalam tych sypkich do wszystkiego ze względu na brak zapachu tego charakterystycznego
#przegryw sylwetka 20 letniego chuopa pijaka z powiatowego. Morda brzydka od urodzenia, bęben #!$%@? od nałogowego chlania browarów, łapa nabita od walenia konia i boazeria zestarzała od PRLu ( ͡°͜ʖ͡°)
#gotujzwykopem #chwalesie
źródło: comment_T7tmbNLQ0oPDHcw4YlNnQglO3dZBuAWH.jpg
PobierzJakich używasz drożdży? Sypkich czy tych miękkich?
A mniej opcji w piekarniku to lepiej chyba :)
Ja musiałam kombinować, bo niestety nie do konca rownomiernie mi zawsze grzeje, wiec trzeba bylo szukac opcji optymalnej.
Tez dzis pieklam :) wlasnie sie na
źródło: comment_EhVFdsT6KKMeepRiPYJsezjBqyFLz3f1.jpg
PobierzTo u Ciebie na górze chleba to mak? Super wygląda :)) dziękuję za rady na temat drożdzy, do tej pory uzywalam tych sypkich do wszystkiego ze względu na brak zapachu tego charakterystycznego
dzisiaj posypalam nią chleb przed wyrastaniem, a po jakims czasie pieczenia calosc jajkiem i sie dosc spoko trzyma :)
sypalam kiedys makiem, ale w sumie tak srednio pasowal do calosci... ale pewno jeszcze kiedys sprobuje :)
ciekawy pomysl, ale chyba nie bede ryzykowac :P