Wpis z mikrobloga

Pytanie do kierowców #uber
Skoro użytkownik może wybrać kierowcę z którym będzie podróżował bazując na średniej ocenie enduserów to czy nie istnieje taka możliwość, że #polakicebulaki wykorzystają sytuację i zlecą znajomym krótkie przejażdżki u konkurencji jeżdżącej w uber po czym wystawią ocenę 1 gwiazdki obniżając drastycznie średnią danego kierowcy?
Jestem ciekaw jaka jest skala takiej #patologiazewsi w uber...

PS Nie wiem dlaczego, ale mirek localgoodness czyli kierowca z #uberoslo mnie wrzucił na #czarnolisto za to pytanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 16
@Verbatino: możesz anulować, jak zamówisz, to znowu przypisze najbliższego dostępnego kierowcę (może to być ten anulowany), więc ciężko z tym wyborem.
@Verbatino: a co do zaniżania oceny reszty, liczą się oceny z dużego przedziału czasu, może w nie wejść nawet kilkaset przyjazdów, przemnóż to sobie razy kilkuset kierowców dostępnych w okolicy. Prościej chyba zadbać o swoje własne oceny niż zaniżyć oceny wszystkich w okolicy - to byłaby spora inwestycja. Dodatkowo taki fraud jest raczej prosty do wykrycia i wydaje mi się, że uber monitoruje tego typu manipulacje.
@Kacc: Terefere ( ͡º ͜ʖ͡º) Localgoodness chwalił się swoimi wynikami i wynika z tego, że dziennie uberowiec ma ok. 20-30 przejazdów... Biorąc pod uwagę, że serio uberowców nie jest tak dużo i fakt, że ludzie normalnie korzystają z ubera dobrze przygotowana manipulacja jest nie do wykrycia...
Mowa tu oczywiście o króciutkich przejazdach.
A biorąc pod uwagę, że średnia jest jedną gorszych funkcji matematyczno-statystycznych... to już ok.
@Verbatino: no to weź pod uwagę, że w takiej Warszawie jest kilkuset kierowców, każdemu do średniej liczy się kilkaset przejazdów. Do takiej manipulacji potrzeba by było więc kilku tysięcy przejazdów zrealizowanych w któtkim odstępie czasu (stare recenzje przepadają). Minimalna cena przejazdu to 8zł. Przelicz to sobie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przydałoby się też do tego kilkaset kont, kilkaset telefonów i kart płatniczych, bo uwierz mi, że Uber
@Verbatino do średniej przejazdu jest brane ostatnie 500 ocen. Przy średniej 4,9 dziesięć ocen 1-gwiazdkowych da zmianę do mniej więcej 4,82. Chyba za droga zabawa dla Polaków cebulaków