Aktywne Wpisy
Ksiega_dusz +15
Kobieta wymusza na mnie bym z nią chodził spać o 23:00, ale ja z kolei jako programista jestem przyzwyczajony siedzieć tak sobie do 00:30 w nocy. Mam pracę zdalną i wstaję sobie o 8:30. Wczoraj miałem akcje że musiałem się z nią położyć spać, gdy usnęła to wymknąłem się z pokoju xD No i siedzę sobie, a ta mi wlazła jak macocha do pokoju z ryjem czemu nie śpię. C-----o się z
Sl_w_k_1 +83
Goście przylecieli z Indii na zawody łazików marsjańskich w #krakow
Niestety nie udało im się wystartować.
W sensie uruchomić maszyny.
Stałem koło nich z półgodziny.
I powiem wam że jak na gości którzy musieli przylecieć z drugiego końca świata zachowywali się bardzo spokojnie.
Niestety nie udało im się wystartować.
W sensie uruchomić maszyny.
Stałem koło nich z półgodziny.
I powiem wam że jak na gości którzy musieli przylecieć z drugiego końca świata zachowywali się bardzo spokojnie.
Witam pomocne Mireczki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pytanie z rodziny elektroniki.
Sprawa wygląda następująco : posiadam matryce klawiszy 8x6 = 48 klawiszy.
Do zasilania poszczególnych kolumn użyłem rejestru przesuwnego 74HC595.
Do odbierania wartości z wierszy użyłem multiplexera 74HC4051.
Wszystko działa bardzo dobrze.
Chodzi o to, że cała matryca posiada 49 klawiszy, jeden klawisz musi zostać zasilony oddzielnie jako dziewiąta kolumna.
Co do software'u to w pętli Arduino skanuje poszczególne kolumny (74HC595), a następnie wartości we wszystkich wierszach (74HC4051) w stylu :
Kolumna[Wiersz] = Wartość
.W momencie przyłożenia 5V na ten 49 klawisz i wciśnięciu klawisza za niego odpowiedzialnego, moim oczom ukazują się bardzo podobne wartości we wszystkich kolumnach a tylko w jednym wierszu.
Coś takiego:
0[3] = 156
3[3] = 148
2[3] = 154
5[3] = 151
6[3] = 150
7[3] = 149
Jak widać wartość została odczytana z trzeciej nóżki multiplexera, nie mam pojęcia dlaczego we wszystkich kolumnach.
Ktoś wie co może być przyczyną tego zjawiska?