Wpis z mikrobloga

Czy jest tu ktos zajmujacy sie pszczelarstwem lub znajacy osoby ktore bylyby w stanie odpowiedziec na pare pytan?

Scialem 50 letnia lipe (206 cm obwodu) pien o dlugosci 390cm mam zamiar pociac na krotsze kawalki aby starczylo 3-4 ule.

Beda to klody lezace a pszczoly mam zamiar hodowac tylko i wylacznie dlatego ze od okolo 8 lat zadnej nie widzialem w mojej wsi. Nie zamierzam produkowac miodu a tylko i wylacznie zapewnic pszczolkom odpowiednie lokum.

Aby pien nie utracil wlasciwosci izolacji termicznej moge w nim wydrazyc otwor 24cm szerokosci i do 44 glebokosci zamiast ramek wstawie listewki o szerokosci 2,5cm + przekladka 1cm

(podobno pszczoly wola ramki wezsze a wyzsze stad takie wymiary)

Ile takich listewek musze uzyc aby zapewnic pszczolom odpowiednia kubature? Co jest absolutnym minimum a co maksimum?

Prosze o pomoc.
  • 7
jeśli chodzi o powierzchnię gniazda pszczelego to wewnątrz lipy powinno być około 60-100 dm3 powierzchni dla pszczół. Na samo gniazdo potrzebują około 35-45 dm3, natomiast na miodnię czyli magazyn zapasów oraz miejsce dla pszczół nie mieszczących się w gnieździe resztę. Także pień należy dopasować w ten sposób, aby zapewnić im taką powierzchnię.

U ciebie długość wewnętrzna pnia powinna wynosić od około 60-100 cm. Lepiej zrobić trochę dłuższy czyli bliżej 100 cm.

A