Wpis z mikrobloga

Czy tylko ja odczuwam zażenowanie z powodu tej całej atmosfery związanej z naśmiewaniem się i hate-owaniem Anglii? Oni nie muszą tańczyć jak im Niemcy karzą. Jeśli nawet wyjdą z unii to i tak dadzą sobie radę, tak jak przez ostatnie tysiąc lat. Nie będzie polaków do czyszczenia kibla to wytresują murzynów. To całe #!$%@? #euro się dla nich skończyło, i ma to jakieś znaczenie? Na dłuższą metę nie. Polacy nadal przez parę dni będą się przebierać za pajaca i drzeć ryja. A jak już ręczniki, szampony, tostery, banany i inny crap z wizerunkiem Lewandowskiego będzie gnić na śmietniku, obudzimy się w nic nieznaczącej kolonii niemieckiej, gdzieś na wschodzie Europy dusząc się we wszechobecnej patologii i absurdzie.

#niepopularnaopinia #brexit
  • 8
i ma to jakieś znaczenie?

@ptasznik69: Już zapowiedziana podwyżka podatków, destabilizacja funta i gospodarki, rozpad Zjednoczonego Królestwa? Takie tam.

Na dłuższą metę nie.

Oho, wykopowy specjalista od długofalowej analizy geopolitycznej XD Ucz mnie, mistrzu.
@ptasznik69: nie, obudzimy się jak zwykle w nic nieznaczącym kraju na prowincji, który nigdy nie mógł i nie może się zdecydować w którą stronę iść. W obliczu nadchodzących ruchów mających na celu dużo większą integrację UE prawie jak w państwo mamy dwa wybory. Wejść w to albo wyjść z UE ze wszystkimi zaletami i wadami. Ale nie, my jak zwykle zostaniemy w przedsionku, niezdecydowani na żadną opcję, licząc, że miano kraju
@rawr:

Już zapowiedziana podwyżka podatków, destabilizacja funta i gospodarki, rozpad Zjednoczonego Królestwa? Takie tam.

Szczerze, naprawdę wątpię aby odpadnięcie z #euro prowadziło do tak drastycznych konsekwencji. Ale jak się jest Sebą albo Matim, i na sam widok toczącej się piłki dostaje się erekcji, to może faktycznie tak się postrzega świat.
@ptasznik69: Unia to nie imigranci i rozkazy z Niemiec ale przede wszystkim łatwiejszy handel i zacieśnianie współpracy gospodarczej. Piszesz o tańczeniu, a przecież to Polska jest krajem, który ucierpiałby chyba najbardziej po rozpadzie UE, głównie z powodu wzrostu znaczenia Rosji we wschodniej Europie. Zresztą brexit to przede wszystkim efekt populizmu i już samo to jest powodem do wyśmiewania. Już widać było w pierwszych dniach ile były warte np. obietnice o przesunięciu
@FireDash: Odnośnie mojego stosunku do samej unii to jeszcze się nie wypowiedziałem, a nie mam jednostajnego stanowiska. Wolny handel i współpraca gospodarcza jest jak najbardziej ok, reszta - socjalizm, wspólne prawo już mniej. Moim zdaniem unia powinna albo iść w stronę minimalistyczną - handel, gospodarka, albo w stronę kompletnego zjednoczenia jak USA (wspólny prezydent, wybory, wojsko). Obecny stan unii jest bardzo pośredni w tym. I jest niestabilny i niewydajny jak widać.