Wpis z mikrobloga

#prawo #kiciochpyta mirki mam pytanie. Dziedziczę zadłużoną nieruchomość po wujku. Czy muszę spisywać coś u notariusza żeby jej nie dziedziczyć razem z długami? Czy z automatu nie dziedzicze długów więcej niż wartość nieruchomości (dobrodziejstwo inwentarza)?
  • 9
@MozeSuker: Masz 6 miesięcy na odrzucenie spadku. Jeśli dziedziczysz ustawowo to pamiętaj, że w razie odrzucenia spadku przez Ciebie przejdzie on na kolejną osobę, więc niech wszyscy których to dotyczy odrzucą
@Shyvana: no ale czemu niby mam to odrzucać jak niby z domysłu jest dobrodziejstwo inwentarza? Tego nie ogarniam. Trzeba #!$%@?ć pieniądze na notariusza chociaż wiadomo, że nie chce długów ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
@MozeSuker: nie kumam - chyba jak dziedziczysz to wszystko - dobra + długi. Nie ma chyba zapisu, że dziedziczysz tylko do poziomu "zero". OK jednk nie - faktycznie wg nowej ustawy z zeszłego roku tak jest jak piszesz.

@macabrankov Instytucja beneficium inventarii istnieje od czasów cesarstwa rzymskiego, czyżbyś przespał ostatnie 3 tysiące lat, czy po prostu postępujesz w myśl zasady 'nie znam się więc się wypowiem'? Ostatnie zmiany w prawie spadkowym
@Strzelacz: no ale chodzi mi o to czy muszę coś robić czy z domysłu jest z dobrodziejstwem inwentarza i nie odziedziczę długów. Wiadomo, że jeżeli nieruchomość będzie ciężka do zbycia to pewno windykują z mojej własnej kieszeni ale to da się przeboleć.