Wpis z mikrobloga

Gdyby w Polsce dzisiaj odbyło się głosowanie nad pozostaniem w UE, jak zagłosowałbyś?
#ankieta #brexit #referendum #neuropa #4konserwy #korwin

Jak zagłosowałbyś?

• Za pozostaniem w UE 43.4% (2543)
  • Za opuszczeniem UE 36.6% (2146)
  • Nie jestem zdecydowany 13.5% (790)
  • Sprawdzam wyniki 6.5% (381)

Oddanych głosów: 5860

• 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anymous: Daje nam bardzo dużo. Ty rozumiesz, że do EOG nie przyjmują ot tak? I jak już Cię przyjmą, to nie dość, że musisz i tak wprowadzić u siebie dyrektywy UE (a nie masz nic do gadania w temacie ich tworzenia, bo jesteś nieobecny w parlamencie) to dodatkowo płacisz za dostęp do niej? Norwegia w latach 2014-2020 wpłaci 2.6 miliarda Euro do budżetu Unii za tą możliwość.

Czyli nasza gospodarka
  • Odpowiedz
Gdyby w Polsce dzisiaj odbyło się głosowanie nad pozostaniem w UE, jak zagłosowałbyś?

@letitbe:
Ja oczywiście za opuszczeniem Unii bo według mnie najwięcej korzystają na niej u nas tylko bambry które się mi śmieją w twarz teraz,że nie mam swoich hektarów.
Ale pod warunkiem pozostania w strefie Schengen
  • Odpowiedz
@p4ws: Dodaj do tego jednolitą politykę zewnętrzną. Europejskie państewka niewiele znaczą wobec światowych mocarstw, za to razem mogą walczyć o silną i przede wszystkim stabilną pozycję Europy na świecie.
  • Odpowiedz
@xvovx: Ja wszystko rozumiem, ty nie rozumiesz najwyraźniej, lub nie czytasz nic więcej niż nagłówki.

Wszystko przez opóźnienia w wydawaniu środków.

Czyli dostaniemy więcej niż wpłacamy, tylko przez to, że są opóźnienia w wydawaniu, to należne nam pieniądze dostaniemy z opóźnieniem.
  • Odpowiedz
@rzep:

A co ma do tego przyczyna? Płatnik netto w Unii to kraj, który w danym okresie rozliczeniowym do unijnego budżetu więcej wpłaca niż wypłaca. I taka sytuacja zaistnieje w tym roku. W przyszłym zapewne się to zmieni i wtedy już nie będziemy płatnikiem netto - w tym roku będziemy. Oczywiście, że sytuacja ta zaistnieje niejako na własne życzenie, ale w takim układzie Niemcy i UK też są płatnikami netto
  • Odpowiedz
@xvovx: Okresy rozliczeniowe w UE są 6 letnie - czyli np 2014-2020, bo tak się negocjuje budżety.

Płatnicy netto, to kraje, które dokładają do UE więcej niż z niej otrzymują. Sugerowanie, że Polska do nich należy bo przez opóźnienia biurokratyczne należne środki dostanie później jest zwykłą manipulacją.
  • Odpowiedz
@rzep:

Okresy rozliczeniowe w UE są 6 letnie - czyli np 2014-2020, bo tak się negocjuje budżety.

Ale akurat ten 6 letni okres rozliczeniowy się nie zakończył - nawet nie doszedł do połowy, a już mamy problemy. Nie ma też tak naprawdę żadnej gwarancji, że sytuacji z 2016 roku nie powtórzy się za rok, i za dwa i za trzy i tak aż do 2020 i koniec końców okaże się,
  • Odpowiedz
Ale akurat ten 6 letni okres rozliczeniowy się nie zakończył - nawet nie doszedł do połowy, a już mamy problemy. Nie ma też tak naprawdę żadnej gwarancji, że sytuacji z 2016 roku nie powtórzy się za rok, i za dwa i za trzy i tak aż do 2020 i koniec końców okaże się, że więcej wpłaciliśmy niż wypłaciliśmy. To, czy później dostaniemy tą kasę to inna sprawa.

@xvovx: Jest to związane
  • Odpowiedz
@Majk_: pracowałem swego czasu przy projektach unijnych. każdy kto po przeczytaniu takich dzieł, dokumentacji itd, byłby za zgodą na dyktowaniu takich smieci różnym Państwom to jest niespełna rozumu. Jestem za tym, że Unia Europejska to była Rosja, Niemcy, Ukraina, Białoruś, Czechy, Słowacja i Szwecja. Bylibyśmy liderem regionu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Podsumuje - dyskusja jest o tym ile Polska dostaje z UE. I w obecnym budżecie dostaje znacznie więcej niż wpłaca - nie jest płatnikiem netto.

@rzep:

W generalnym rozrachunku tak.
  • Odpowiedz
@letitbe: Zdecydowanie jest więcej plusów niż minusów naszej obecności w UE. Dodatkowo te plusy są namacalne dla większości społeczeństwa na co dzień - a minusy to dla przeciętego Kowalskiego Sci-fi i sprawy z marsa. Tylko skrajna prawica, siedząca w piwnicy, w dodatku na garnuszku rodziców chciałaby wystąpienia z UE - a na pewno nikt normalny - to się nie opłaca w ogólnym rozrachunku. Szkoda, że ludzie łapią populistyczne hasła z
  • Odpowiedz