Mireczki, jest sprawa. Tata ma dość starą gitarę(polski defil) klasyczną. Z tym, że ta gitara całkowicie już nie stroi. Fakt, przebywała w niezbyt dogodnych warunkach przez ostatnie lata, ale jeszcze jakiś czas temu(parę lat) dało się ją choć na chwilę nastroić. Teraz to nie możliwe. Żaden ze mnie specjalista ale obwiniam stare już klucze i struny. Czy ich wymiana pomoże, czy to już raczej operacja pozbawiona sensu? Dodam, że gitara ta ma w domu znaczenie sentymentalne(byłem mały to tata mi grał). Z góry dzięki za rady ;) #gitara #gitaraklasyczna
@ljanik7: Jeśli sentyment i chcesz ją utrzymać jako pamiątkę, to możesz kombinować, ale polecałbym raczej pokazać ją lutnikowi, niech oceni. Może być już tak zwichrowana, że niewiele się będzie dało zrobić. Ale tak czy inaczej, nie myśl o niej w kategoriach instrumentu, bo serio do gry to się raczej zawsze dość średnio nadawało, a po latach już w ogóle. Też mam takiego starego Defila z wartością sentymentalną, nawet stroi nieźle,
@ljanik7: To raczej drewno trafił szlag od wilgoci, na dodatek defile były raczej niskiej jakości. Jest taki obiegowych żart o basach że to wyrób meblarski.
@ljanik7: Zakup kluczy oraz oddanie tego wiosła do lutnika przewyższy kosztem jego wartość. Defile to niestety nie antyki, a raczej stare komunistyczne śmieci. Po latach leżakowania w kiepskich warunkach tym bardziej.
Wpis z mikrobloga
Skopiuj link
Skopiuj link