Wpis z mikrobloga

#bootstrap #mvc #asp.net
Mircy takie pytanie. Założmy, że po lewej stronie mam menu z przyciskami, po prawej zaś właściwe ciało strony. Chciałbym, aby po kliknięciu w przycisk znajdując się po lewej stronie, po prawej stronie (w ciele strony) wyświetliło się coś w zależności od tego w jaki link kliknąłem.

Zdaję sobie sprawę z tego, że do kontrolera powinienem wysłać odpowiednie zapytanie, a on powinien zwrócić odpowiedź z danymi. Pytanie jak zaprogramować wyświetlanie zawartości w ciele strony (już w pliku .cshtml) w zależności od przesłanych danych. Jak to się realizuje? W starym htmlu były po prostu tzw. "ramki".

Generalnie to utworzyłbym kilka takich samych stron (.cshtml) wraz z menu z lewej strony, zaś po prawej w zależności od tego co wybrano w menu wyświetlałbym zawartość zwracając różne widoki (Views).

Czy to podejście jest ok?
  • 1
Zdaję sobie sprawę z tego, że do kontrolera powinienem wysłać odpowiednie zapytanie, a on powinien zwrócić odpowiedź z danymi. Pytanie jak zaprogramować wyświetlanie zawartości w ciele strony (już w pliku .cshtml) w zależności od przesłanych danych. Jak to się realizuje? W starym htmlu były po prostu tzw. "ramki".

Z kontrolera do widoku możesz przesłać dane na kilka sposób: model, dynamicznie przez viewbag lub przez viewdata (oraz pewnie inne których nie wymieniłem).

Jak