Wpis z mikrobloga

#motoryzacja
Motomirki, tak szukam sobie w końcu pierwszego własnego autka do 5-6k i upodobałem sobie astry, a konkretniej taką oto:
http://otomoto.pl/oferta/opel-astra-silnik-1-6-bezkolizyjny-hatchback-5-drzwi-zobacz-ID6ypKGt.html#eabe389f27
Słyszałem, że jak astry to najlepiej 1.6 ośmiozaworowe, tak jak ta z linku powyżej. Co sądzicie patrząc na ogłoszenie? Wiem, że tak naprawdę to porządnie obejrzeć autko można dopiero osobiście i z kimś, kto się zna, ale chciałbym poznać czyjąś opinię. A rdzy na zdjęciach nie widać.( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ew. jeśli nie astry, to myślałem o focusach, są jeszcze jakieś ciekawe propozycje na pierwszy samochód, krótkie trasy, głównie po mieście?
  • 16
  • Odpowiedz
@Rumblele: no nie wiem czy ośmiozaworówki są lepsze od szesnastek. Napewno są słabsze. A 75 KM na takie auto to trochę mało. Silnik zamiast oszczędzać paliwo będzie się męczył i wciągał benzynę jak głupi. A w Twoim przedziale cenowym kupisz już coś z klimą, której w tym ogłoszeniu nie zauważyłem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Rumblele: Tak jak piszę @novylol, mniejwięcej w tej cenie można kupić już jakąś astre 2 z Klimą i żwawszym silnikiem(90KM+). Sam dwa lata temu w tej cenie znalazłem Astre 2.0 136KM.
  • Odpowiedz
tylko żeby nie było, że jestem jakimś hondziarzem;) Ale kilku znajomych ma takie i bardzo sobie chwalą. W dodatku bardzo dobrze znoszą podtlenek LPG. Ja sam osobiście jeżdżę Lanosem 1.5 16V i gdyby miał klimę to nie zamieniłbym na nic innego. Ale nie ten przedział cenowy więc nawet nie proponuję;)
  • Odpowiedz
o civicach też myślałem swoją drogą :) mój znajomy ma i również sobie bardzo chwali :)

@Rumblele: o panie civici z tego okresu to paździerze, nie jedzie to to, rdza chrupie szybciej niż ople i awaryjność powyżej przeciętnej.... to już bym wolal mazde 323f (bj) albo corolkę (tylko ze to glownie golasy) naprawde rzuc okiem na stilo, nie ma problemów z rdzą, jtd ma opinię najlepszego diesla ever, 3 drzwiowy wyglada
  • Odpowiedz
@Rumblele: Kolega ma taką Astrę od nowości. Jego 1.4 16V lepiej jedzie niż ten 1.6... Ale przy przebiegu 160 tys. musiał robić uszczelkę pod głowicą. Ogólnie spoko autko. Poza tym, że ta z ogłoszenia jeśli ma wpisany przebieg 189 tys. to oznacza rzeczywiste grubo ponad 300 tys. No i podejrzewam, że ta była bita. I jeszcze jedno - to auto na pewno nie pali 5 litrów na sto, tylko jakieś 8.
  • Odpowiedz
@kozaqwawa: myślałem o corolli e11, ale strasznie mi się nie podoba, nie będę ukrywać... ale na pewno porozglądam się za stilo :)
@chwed: nawet nie łudziłem się jeśli chodzi o przebieg :) tak czy siak jeszcze trochę czasu się porozglądam, może coś ciekawszego się pojawi
  • Odpowiedz
@Rumblele: tylko o benzynie w fiacie to nic ci nie powiem mądrego, ja mam diesla 8v po 7-7,5l w trasie 5,5l (przy 130-160kmph) spalanie bardzo przyjemne, pojemność 1.9 i 8 zaworow robi robotę od dołu, turbina włącza się pozniej (czuć dziurę) wiadomo nie jest to samochód rajdowy tylko średniej klasy kompakt ale na pierwsze auto moge go polecić z czystym sumieniem. Rekord spalania w trasie 4l ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@Rumblele: mam 1.6 16v 101km sportive (sportowe fotele, klima) na sprzedaż :>. Jest troche poobcierana, tylne nadkole bierze rdza. Ale mechanicznie full sprawna. Rocznik 99r, prawilne 195k na liczniku. Z racji blacharki pykne ci ją za 4300 :>
  • Odpowiedz