Wpis z mikrobloga

Witam czy ktoś z tagu #raspberrypi byłby w stanie mi doradzić(przepraszam z góry jeśli zaśmiecam wam tag) Chciałbym mieć "mini komputerek" przy telewizorze, taką pierdółkę do odtwarzania filmów/muzyki przeglądania rodzinnych zdjęć z pendrive etc. ale również do przeglądania sieci(głównie wykopu( )), od taki bajerek który podepnę do TV poprzez hdmi. Oczywiście po za zastosowaniem jako rozszerzenie dla telewizora będę chciał się również tym pobawić(już jakieś inne ciekawe zastosowania znajdę).

Który model byłby odpowiedni dla mnie(klawiaturę i mysz bezprzewodowa usb oraz adapter wifi również usb posiadam już? jakiegoś hub'a znajdę i może jeden slot usb będzie wystarczał)?

Czy taki konkretny laik i ignorant jak ja poradzi sobie z postawieniem tam jakiegokolwiek systemu żeby to miało ręce i nogi?

Macie jakieś ciekawe zastosowania dla tego maleństwa?

Może dorzucę jeszcze #linux jako że nie wiem jeszcze jakiej wersji systemu użyć.
Za pomoc odwdzięczę się dobrą czekoladą.
  • 9
@JestemCzolgiem: Do takiej normalnej pracy się nie nadaje (mowa o normalnym przeglądaniu sieci), ale to co napisałeś to powinno wystarczyć. Ja bym Ci polecił najnowszy model - Raspberry Pi 3. Ma wifi - może Ci się przydać, nie będziesz musiał podpinać osobno adaptera wifi. Tak więc zostaje Ci 4 wolne porty. Dokładasz tylko kartę microSD z wgranym wcześniej system. Poradzisz sobie na bank :) Jak coś to wołaj, pomogę.
#aliexpress i szukaj android box

sprawdz chromecast

@nieublagany_ciezar_chwili: @spidero: te opcje odpadają, chce mieć trochę frajdy ze "składania" tego wszystkiego w całość ;)

@loginek0: @nieublagany_ciezar_chwili: @mielcarz-eu:
Okej czyli wybieram Raspberry Pi 3 : )
Pytanie odnośnie softu OpenElec, posiada jakąś przeglądarkę prawda? Bardzo zależy mi na przeglądaniu sieci na dużym ekranie siedząc przy stole/na kanapie może jest jakaś wersja linuxa która jest jedną wielką przeglądarką i wtedy
@JestemCzolgiem: Raspberry Pi ma ten plus, że nie jesteś ograniczony do jednego systemu. Robisz format karty SD i instalujesz inny. Zamówisz sobie, potestujesz sam - i zobaczysz co Ci się najbardziej podoba :). Ja bym Ci polecił Raspbiana do "normalnej" pracy lub Kodi/OSMC, jeśli chcesz mieć multimedialne TV.