Wpis z mikrobloga

Ogarnąć WPF czy Windows Forms? Jeżeli nigdy nie miałem styczności ani z jednym ani z drugim. Mam pomysły na kilka programów do pracy (na kompach Win7 i Win10), kilka już napisanych ubrałbym w UI. Wydaje mi się, że chyba lepiej WPF - co prawda ogarnięcie zajmie trocheeeee więcej czasu, ale jest chyba bardziej przyszłościowe. Jakieś kursy/tutoriale/książki (po angielsku mile widziane) godne polecenia? Mam suba na Pluralsight, szukałem też w necie ale o WPF mało materiałów jakoś.
#dotnet #csharp #naukaprogramowania
  • 16
@Masterczulki: WPF praktycznie wymusza MVVM, więc lepiej się tego trzymać. Na pluralsight na pewno ładnie wytłumaczą na czym to polega. Generalnie wg mnie to nie jest w ogóle straszne. Masz po prostu klasę, która odzwierciedla Twój UI. Każdy TextBox itp. jest powiązany z jakimś property. Bardzo fajnie się to testuje, bo dużo rzeczy możesz zrobić totalnie bez UI (zakładając, że umiesz napisać Binding :P).
@Masterczulki: PS Jak masz dostęp do resharpera to zajebiście ułatwia pisanie w VS (np automatycznie wygeneruje Ci property z change notification). Są sposoby na przedłużanie triala w nieskończoność, ale nie polecam na firmowym lapku takich sztuczek :P
@Masterczulki: Słusznie! To poczytaj sobie o interfejsie INotifyPropertyChanged - podstawa w zabawach z UI w WPF :). Przyda się pewnie też ICommand, ObservableCollection i parę innych :).