Wpis z mikrobloga

Mirki mam #pytanie / #pytaniedoexperta odnośnie #photoshop #grafika #grafikakomputerowa #adobe #grafik

Mam do zrobienia grafikę w rozdzielczości 1200 - a pracuje na imacu o rozdzielczości 5k

1200 px na tym monitorze wygląda jak paczka fajek. Z kolei jak pracuje na 300% powiększeniu to zniekształca mi zdjęcie i niewektorowe elementy.

Czy jest na to jakiś sposób, czy adobe przewidział taki zonk? Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

DRUK, czy WEB?

Jeżeli DRUK to:
Co masz na myśli mówiąc "w rozdzielczości 1200"? Mówisz o DPI?

Jeżeli WEB to:
Chodzi ci o to, że jeden z wymiarów ma mieć 1200px?
  • Odpowiedz
@yukka: z tego co wiem to nie ma na to „witaminki”. Pokaż w jaki sposób zniekształcają Ci się zdjęcia i bitmapy.

Najprościej byłoby jeśli zmieniłbyś szerokość obrazka do 3600px, zamieniając wcześniej zdjęcia i niewektorowe elementy na Smart Objects, a przed zapisaniem zmniejszył dokument do pożądanego rozmiaru.

Jak wybierasz View >> 200%, to nadal masz zniekształcenia?
  • Odpowiedz
@yukka: Zawsze możesz stworzyć plik 2 może 3 razy większy i na nim pracować, a potem eksportować do odpowiedniego rozmiaru (oczywiście jak masz zdjęcia w odpowiedniej rozdzielczości).
W takiej sytuacji jak odpisałeś nie ma idealnego rozwiązania. Retina w makach ma po prostu bardziej "upakowane" piksele. 1200px na na zwykłym monitorze będzie automatycznie większe niż na retinie.
  • Odpowiedz