Wpis z mikrobloga

Mirki, tworzę prostą grę na projekt grupowy w Simple DirectMedia Layer C++. Kod napisany i wszystko, ale mam 2 problemy:
1. w trakcie działania programu randomowo wysypuje mi się program (picrel). Próbowałem coś poszukać w internetach, ale wiele nie wskórałem (nowociota here).
2. Jest jakiś dość łatwy sposób żeby "wpakować" .dlle i obrazki do execa?
Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić?
#programowanie #cplusplus #naukaprogramowania
eciek - Mirki, tworzę prostą grę na projekt grupowy w Simple DirectMedia Layer C++. K...

źródło: comment_8I15A80G4SYzY9hzRm32QCUkKLM1cr5m.jpg

Pobierz
  • 10
@eciek: Wyszedłeś poza zakres tablicy albo próbujesz wykonać operacje na niezainicjalizowanym obiekcie. To już musisz sam sprawdzić, masz dokładnie pokazane gdzie występuje błąd.
@TheNewIcek: @WhirPool: Niezainicjowany obiekt chyba odpada, bo zawsze program się wysypuje kiedy próbuję wczytać tekst, a to się dzieje tysiące razy w programie bez problemu, ale przy n-tym razie właśnie jest problem
Co do przekroczenia zakresu tablicy też wątpie, bo żadnej tablicy tutaj nie widzę ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@kalectwo: Tutaj mam rzekomo problematyczny fragment kodu, klasy do renderowania obrazów z pliku/tekstu:
eciek - @TheNewIcek: @WhirPool: Niezainicjowany obiekt chyba odpada, bo zawsze progra...

źródło: comment_FLnNwAjHV0SvjQDaqLrZprkUylSNtg3b.jpg

Pobierz
@RARvolt: Robiłem za tutorialem, kiedy kiedy nie do końca ogarniałem co do czego idzie, to sobie pisałem po swojemu, łatwiej było mi ogarnąć co do czego się odnosi później. Za jakiś czas pewnie też pewnie będę się za głowę łapać czemu tak napisałem.

Ponadto, udało mi się chyba to naprawić.
kwestia odnosiła się do dźwięku, miałem tylko 2 kanały dostęne i gra się wysypywała kiedy potrzebowała więcej kanałów.
@eciek: Musiałbyś wejść głębiej, bo wewnątrz funkcji którą wywołujesz ten błąd pojawia się. Sprawdź czy g_render nie jest równy null gdy program się wysypuje, ale raczej obstawiałbym, że coś w środku funkcji co wywołujesz jest coś nie tak.